A Szimbolikus temető magyar emléktáblái – Szűtsy László Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/18
Hirdetés
A Magas-Tátrában a Poprádi-tó közelében, az Oszterva sziklái alatt található az 1934-ben létesített, a nagyközönség előtt 1940-ben megnyitott Szimbolikus temető. A temető középpontjában álló kápolna körüli sziklákon a Tátrában balesetet szenvedett és elhunyt hegymászók, turisták emléktáblái vannak elhelyezve, de emellett a világ más magashegységeiben elhunyt szlovák és lengyel hegymászók emléktáblái is megtalálhatók itt. A Szimbolikus temető szikláin 2015 őszén 352 emléktáblán 492 áldozat neve szerepelt, ezek között néhány magyar hangzású névvel is találkozhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ők szenvedtek halálos balesetet a Tátrában, hiszen nem minden áldozatnak állítanak emléktáblát. A most kezdődő cikksorozatban azokról a magyar hegymászókról, turistákról szeretnék néhány mondatban megemlékezni, akiknek emléktáblája megtalálható a Szimbolikus temetőben.

Szűtsy László (1918-1957)
Eléggé egyértelmű magyar név, róla azonban nem sokat lehet tudni. Ami tudható, hogy a magyar nemzetiségű, Pozsonyban élő Ladislav Szütsy 1957. július 8-án villámcsapás áldozata lett a Jég-völgyi-csúcson. Sem a Tátra-irodalomban, sem pedig Neidenbach Ákos 2002-ben megjelent „Hegymászó balesetek” című könyvében nem leltem nyomát. Ezúton is kérem a Tisztelt olvasót, ha bárki tud róla valamit, küldje el nekem a www.magas-tatra.info weboldalon megtalálható elérhetőségemre. Emléktábláján az alábbi felirat olvasható:

SZŰTSY LÁSZLÓ
1918-1957

Emlékeztetőként álljanak itt az 1919-ben eltűnt Teschler Imre édesapja, dr. Teschler Antal örök érvényű, a ma útnak induló hegymászók, turisták számára is megszívlelendő szavai, amelyeket fia emléktáblájának elhelyezésekor mondott a Lengyel-nyeregben: „Szeresd a természetet, de szeresd tulajdon, fiatal életedet is. Memento mori, ha merész sziklaösvényre lépsz, nehogy örökre magához öleljen a völgy; az örökkévalóságból nincs visszatérés s a kétségbeesett szülők mérhetetlen fájdalmára vajmi nehéz írt találni.”

Lejegyezte és fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés