Találkozás a hiúzzal Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/26
Hirdetés
A Tátra ösvényein hosszú évek óta folytatott vándorlásaim során örömmel találkoztam a vadon élő tátrai állatfajok szinte valamennyi képviselőjével. Szinte valamennyi, mert hiúzzal vagy vadmacskával találkozni olyan, mintha az ember megütné a lottón a főnyereményt. Gyakorlatilag minden alkalommal láttam zergéket, többször találkoztam szarvasokkal és őzekkel, az ételt kéregető rókák egészen közel jönnek hozzánk, a mormoták pedig hangos füttyel jelezték egymásnak, honnan várható a veszély. Közelről és távolról is találkoztam már medvékkel, valamint a Tátrában élő három viperafaj mindegyikének képviselőjével.
A szombati, hiúzzal történő örömteli találkozás azonban minden eddiginél csodálatosabb élmény volt, amitől egyik pillanatról a másikra felgyorsult a szívverésesem. A gyönyörű ragadozó látványa, aki ráadásul alig pár tucat méterre volt tőlem, olyan volt számomra, mintha magával a Yetivel találkoztam volna. A hihetetlen látványt az állat siránkozó, valószínűleg egy közelben lévő hímet csalogató hangja egészítette ki, így valószínűleg egy nőstény hiúzt volt szerencsém közelről látni.
Számtalan alkalommal végigmentem már a Roztoka-völgyön, míg végül részem lehetett egy ilyen hihetetlen találkozásban. Remélem, hamarosan vadmacskával is sikerül találkozni hasonló körülmények között…

A macskafélék családjába tartozó eurázsiai hiúz (Lynx lynx) sokkal nagyobb, mint egy házimacska, méretileg inkább egy nagyobb kutyához hasonlítható. Életmódja hasonló a vadmacskáéhoz, főként az erdőben él, de néha zergére is vadászik a sziklák között, vagy mormotára a tisztásokon. Teljes mértékben húsevő, kedvenc zsákmánya az őz, néha a juhnyájat is megtámadja, de nem veti meg a rágcsálókat, sőt, a kétéltűeket sem. Magányosan élő, nomád életmódot folytató állat, nagy kiterjedésű vadászterületén alkalmanként több kilométert is vándorol. A Tátrában élő hiúzok számát nehéz megbecsülni, azonban a legvalószínűbb, hogy egyszámjegyű egyedről beszélhetünk. A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) 20 egyedet meghaladó becsült adatai hihetetlenül magasnak tűnnek.


Forrás: https://klubpodroznikow.com; Fotó: Albin Marciniak
Hirdetés
Hirdetés