Nehézségek túra közben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/24
Hirdetés
Mielőtt a Tátrába indulunk, érdemes felkészülni rá, hogy mire kell ügyelni túra közben, és hogyan kerüljük el a hegyekben a veszélyes helyzeteket. Az alábbi néhány mondatban szeretnénk felhívni a turisták figyelmét a túra közben előforduló leggyakoribb veszélyforrásokra.
A Tátra napjainkban egyre népszerűbb a turisták körében. Emiatt a népszerű turistaútvonalakon, valamint azokon a helyeken, ahol nagyobb körültekintésre van szükség, több esetben torlódás alakulhat ki. A Lengyel-Tátrában ilyen torlódás leggyakrabban a Giewont csúcskupolája közelében alakulhat ki, jellemzően a déli órák környékén. Ugyanez érvényes azokra a további turistautakra is – természetesen a Sas utat is ide értve – ahol mesterséges segédeszközök vannak beépítve. A várakozás elkerülése érdekében ezekre az útvonalakra érdemes korán reggel indulni. Ha azonban ennek ellenére is dugóban találjuk magunkat, elsősorban legyünk türelmesek és óvatosak, ne vállaljunk felesleges kockázatot.

Nem feledkezzünk meg arról sem, hogy vihar közeledtével milyen veszélyei vannak a gerinceken és a csúcsok közelében a fémből készült eszközök használatának. Viharban a lehető leggyorsabban próbáljuk meg elhagyni a nyitott terepet és a csúcsok környezetét. Arról, hogy hogyan viselkedjünk viharban a hegyen, többek között itt olvashatunk.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) általános figyelmeztetése szerint ugyancsak figyelni kell a hegyekben az erős szélre. Az erős, sokszor viharos széllökéseknek köszönhetően letörött ágak hullhatnak és fák dőlhetnek a turistautakra, a szél a meredek lejtőkön pedig akár kisebb köveket is megmozdíthat.

Hirdetés
Hirdetés