Keresztes vipera mart meg egy turistát a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/25
Hirdetés
Július 15-én, szombaton a Kutyatej-rétről (Psią Trawką) a Murowaniec menedékházhoz (Schronisko Murowaniec) felé vezető fekete jelzésű turistaúton, a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolinie Suchej Wody Gąsienicowej) egy keresztes vipera (Vipera berus) megmart egy turistát. A férfi rövid időn belül megkapta a szükséges ellátást, élete és egészsége nem forgott veszélyben. A keresztes vipera egyike a Tátra lejtőin előforduló négy hüllőfajnak. Bár viperamarásos balesetek viszonylag ritkán fordulnak elő a Tátrában, a nyár az az időszak, amikor a turistáknak különösen résen kell lenniük. A keresztes vipera nem vadászik az emberre – éppen ellenkezőleg, elrejtőzik a magas fűben, és megpróbál elmenekülni az embertől, és csak a legvégső esetben támad (pl. amikor fenyegetve érzi magát). A viperamarás helyét általában egymástól 1,5-2 cm távolságra elhelyezkedő két pont jelzi a bőrön, melyekből szivároghat a vér.

Mi a teendő viperamarás esetén?
- Először is nyugodjunk meg, ne essünk kétségbe!
- A viperamarásról a lehető leggyorsabban értesítsük az illetékes mentőszolgálatot (a Tátrában a hegyimentőket).
- Minimalizáljunk minden mozgást, ezzel is lassítva a mérgező anyag szétterjedjen a szervezetben.
- Helyezzük a sérültet olyan testhelyzetbe, hogy a harapás helye alacsonyabban legyen a szívnél.
- Ne próbáljuk meg kiszívni a sebből a mérget és ne is vágjuk fel a sebet! Ez újabb sérülést és további fájdalmakat okozhat. Ne használjunk jeget és érszorítót.
- Ha a viperamarás sérültje elveszíti az eszméletét, folyamatosan figyelemmel kell kísérni az állapotát, és ellenőrizni kell, rendben van-e a vérkeringése és lélegzik-e? Az eszméletlen sérültet stabil oldalfekvésbe kell helyezni, és ha szükséges, meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst.
- Az egészségügyi intézménybe történő érkezés után a személyzetet tájékoztatni kell arról, hogy a sérülte megmarta egy vipera – az ellenszérumot a lehető leghamarabb (legkésőbb a viperamarás után 2-3 órával) be kell adni a sérültnek.

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés