Felejthetetlen élmény – éjszaka a Lomnici-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/03
Hirdetés
Az idősebb generációnak talán ismerős lehet az 1955-ben készült „Angyal a hegyen” (Anděl na horách) című cseh vígjáték, melynek főszereplője, egy prágai vasúti ellenőr, bizonyos Gustav Anděl fennragadt a Lomnici-csúcson. „A csehek közül a mai napig sokan azzal érkeznek ide, hogy szeretnének itt ragadni” – mondja nevetve Pavol Brejčák pincér, aki 6 éve dolgozik a Lomnici-csúcson. Ez néha elő is fordul. A Lomnici-csúcsra jellemző szélsőséges időjárásban nincs semmi rendkívüli. Elég, ha csak erősebben fúj a szél, és a felvonó nem közlekedik. Legutóbb egy 40 főből álló turistacsoport részesülhetett ebben a felejthetetlen élményben, amely az időjárásnak köszönhetően a csúcson volt kénytelen tölteni az éjszakát. Általában azonban fiatal házaspárok vagy valamilyen alkalmat, évfordulót megünneplő párok veszik igénybe a csúcson eltölthető éjszakázási lehetőséget. „Szinte minden pincér és kutató, aki a csúcson dolgozik, látott már itt néhány menyasszonyt és vőlegényt” – teszi hozzá a pincér.

Szlovákiában és Közép-Európában hiába keresnénk más, 2634 méter magasságú, felvonóval elérhető, luxus szállást biztosító helyszínt, nem találunk ilyet. Hasonló, de a Lomnici-csúccsal mégsem összehasonlítható helyet legközelebb az Alpokban találunk. Svájcban, 2883 méter magasságban található a meglehetősen modern külsejű Monte Rosa menedékház, és az olaszok büszkélkedhetnek Európa legmagasabban fekvő menedékházával a 4554 méter magasságban található Margherita hüttével, amely azonban csak gyalogosan érhető el, és 100 embernek tud szállást biztosítani. Mindezek ellenére a világ legkisebb magashegységében található Lomnici-csúcs mégis egyedülállónak mondható, hiszen 2634 méter magasságban – amely csak 20 méterrel kisebb, mint a Tátra legmagasabb csúcsa, a Gerlachfalvi-csúcs – kínál szálláslehetőséget. Ez a legmagasabban fekvő tudományos munkahely Szlovákiában, ahol csillagászok, kutatók és meteorológusok dolgoznak. Mindezek, valamint az a tény, hogy ez a leghidegebb hely az országban, szó szerint mágnesként vonzza a turistákat.
Ezen a kivételes helyen egyszerre max. 6 személy töltheti az éjszakát, két apartmanban. A felvonóval a csúcsra érkező látogatók legfeljebb 50 percet tölthetnek a csúcson. Azok viszont, akik itt éjszakáznak, és élvezhetik az ország második legmagasabb csúcsának hangulatát, az egész éjszakát itt tölthetik, egészen másnap reggel 9 óráig a csúcson tartózkodhatnak. A szállás viszonylag magas ára ellenére az apartmanok folyamatosan, több hónapra előre le vannak foglalva. A négyágyas szoba ára két pár részére, saját fürdőszobával és WC-vel 650-750 € között van, az újonnan megnyílt kétágyas, zuhanyozó nélküli szoba ára 450 € éjszakánként. Az árban benne van a csúcs elérésének költsége Tátralomnicról fel és vissza, üdvözlő ital és 4 fogásos vacsora a csúcson, majd másnap reggeli a Kő-pataki-tónál.
Nem csak a csúcs magassága vonzza azonban ide a turistákat. Itt fent élénkebben ragyognak a csillagok, erősebben fúj a szél, a felhők és a panoráma pedig festői. Tiszta időben, hidegfrontot követően, vagy az őszi időszakban olyan panoráma nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre, a Téry menedékházra, a tavakra, a környező csúcsokra, a tátrai településekre, a Szepességre, a Szlovák Paradicsomra, távolban a szepesi várra, mintha csak a tenyerünkben éreznénk ezeket. Aki hajlamos a romantikára, ne hagyja ki a természet csodálatos színházi előadását este, napnyugta előtt, és reggel, a napkeltét követően.
A Lomnnici-csúcs azon tátrai csúcsok közé tartozik, melyet bakancsos turisták csak hegyi vezető kíséretével érhetnek el. 1941-től azonban könnyen megközelíthető azok számára is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak saját erőből feljutni. A Tátralomnicról a csúcsra vezető felvonót rendkívül nehéz körülmények között építették fel. Tervezője a korszak talán legismertebb szlovák építésze, Dušan Samo Jurkovič volt, és a felvonó átadása idején egyedülálló volt az egész világon. A Kő-pataki-tótól a csúcsra vezető út mindössze 8,5 percig tart, a felvonó ez idő alatt 855 méter szintkülönbséget tesz meg.
Napjainkban mindenki számára egyértelmű, hogy a Lomnici-csúcsra felvonó vezet, a múltban azonban ezt nem volt ennyire egyértelmű. Amikor annak idején Budapesten először úgy döntöttek, hogy felvonót építenek valamelyik tátrai csúcsra, az első tervek a Gerlachfalvi-csúcsról szóltak, végül azonban az állami hatóságok a tátralomnici fürdők akkori igazgatója, Juraj Országh javaslatára a Lomnici-csúcs mellett döntöttek. A történészek szerint ebben nagy szerepe volt a későbbi miniszterelnöknek, Milan Hodžának, akinek Tátralomnicon volt villája, valamint az egészségügyi miniszter Vavro Šrobárnak is.
Nem véletlen, hogy a csúcson található kávézó napjainkban a Dedo (Nagypapa) nevet viseli, hiszen valaha, a Tátra hőskorában így hívták a csúcsot. Az sem véletlen, hogy a felvonó egyik átszállóállomásának Start a neve, 1909-ben ugyanis létezett itt egy 4 km hosszú, a Grand Hotel Praha mellett véget érő szánkópálya, amely akkoriban Európa leghosszabb bobpályája volt, és éppen ott volt a startja, ahol most az átszállóállomás található.
A felvonó építésével kapcsolatos érdekesség, hogy az építőanyagokat a Kő-pataki-tóig lovakkal, onnan pedig emberi erővel szállították fel a Lomnici-csúcsra, csaknem 300 tonna építőanyagot feljuttatva így a csúcsra. A felvonó építésében mintegy 70 munkás vett részt, a drótkötelet 36 teherhordó saját kezében húzta fel a csúcsra. A kiszolgáló épületek felépítéséhez szolgáló építőanyagot egy közeli kőbányából származó kövekből faragták ki. A felvonót több alkalommal, legutóbb 1992-ben modernizálták.


Foglalás és aktuális árak itt: https://www.tmrhotels.com

Forrás és fotók: https://www.aktuality.sk
Hirdetés
Hirdetés