Kezébe adta a szemeteszsákot, és azt mondta, csússzon le Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/19
Hirdetés
A Húsvétot megelőző vasárnapon három turista szemeteszsákon csúszott le a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) közelében lévő Beszkid (Beskid) csúcsáról a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) irányába, a sípálya mellett. Egy fotósnak, aki szemtanúja volt az esetnek, a résztvevők azt mondták, hogy „a Nyugatiban ezt így csinálják”. Azon a napon, amikor az eset történt, a Tátrában 3-as fokozatú, vagyis jelentős lavinaveszély volt érvényben. A közösségi oldalak használóinak megoszlik a véleménye az esetről, a lengyel hegyimentők azonban senkinek nem tanácsolják, hogy így jöjjön le a hegyről.
„Azt láttam, hogy egy felnőtt férfi két nőtársa felé nyújtott egy-egy ruhákkal megtöltött szemeteszsákot, és a Gąsienica-völgy irányába mutatva azt mondja nekik, irány arra. Kicsit félelmetes volt” – mondta Pawel Dutka tátrai természetfotós az egyik lengyel TV riporterének. Azt is hozzátette, hogy a turisták már ekkor a jelzett úton kívül tartózkodtak, bár még közel voltak hozzá. Pawel letette a fotóstáskáját, és azt mondta a nőknek, hogy ne hallgassanak a tárukra, aki láthatóan megpróbált rájuk nyomást gyakorolni. A fotós felhívta a figyelmüket arra, hogy nagyon veszélyes ezeken a zsákokon lecsúszni, majd figyelmeztette a férfit, hogy ezzel a saját és társai életét is veszélyezteti. A férfi erre azt válaszolta, hogy a Nyugatiban ez már 30 éve így szokás.

„Ha csak ő maga csúszott volna le, nem szóltam volna semmit, hadd tegye, amit akar. De ő egyre erőszakosabban sürgette a nőket is, akik láthatóan nem voltak arról meggyőződve, hogy ez jó ötlet” – mondta a fotós. Végül is a főkolompos „nyugati stílusban” lecsúszott a hegyoldalon, társait a hegy tetején hagyva. „A nők először le akartak menni a turistaúton, de meggondolták magukat, és azt mondták, hogy a barátjuk várja őket lent, ezért ők is lecsúsztak. Kb. 5 perc alatt értek le a völgybe, ugyanez a jelzett turistaúton kb. 20 percet vett volna igénybe” – mondta Dutka. A Beszkid nevű csúcs, amelyről a turisták lecsúsztak, 2012 méter magas, ez a Nyugati-Tátra kelet felőli utolsó csúcsa.
A csúszás szemtanúja, az ismert fotós közzétett egy fotót az esetről a népszerű közösségi oldal egyik, a Tátrát kedvelőket összegyűjtő lengyel csoportjában, és a történet erős érzelmeket váltott ki a közösségi oldal felhasználói körében. Többen elítélték, míg mások megvédték a három turistát, elismerve, hogy ők maguk is szívesen gyakorolják ezt a fajta kikapcsolódást. „Én is többször lecsúsztam, bár az utolsó csúszásom farkcsonttöréssel végződött” – írta valaki, más nagy ötletnek nevezte, megint más azt írta, hogy ő is szeretné kipróbálni. „Jó, hogy zsákokon csúsztak le, így legalább csökkentik a hegyimentők költségeit” – összegezte valaki a véleményét.
A riporter megkérdezte az esettel kapcsolatban a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) véleményét is. „Ez a szituáció nem érte el azt a szintet, amely a mi beavatkozásunkat szükségessé tette volna. Más lenne a helyzet, ha valami történt volna a turistákkal” – mondta a TOPR ügyeletese, majd hozzátette: „Az emberek fantáziája nem ismer határokat, de ezt a fajta viselkedést jobb, ha senki nem utánozza. Elmondta, hogy számára érthetetlen a turista nyilatkozata arról, hogy „nyugaton ezt így csinálják”, talán összetévesztette a Keletet a Nyugattal. A hegyimentők ügyeletese hangsúlyozta, hogy egy műanyag zsákon lecsúszni a hegyről, különösen egy ilyen helyen nagyon veszélyes ötlet. Egy ilyen lecsúszás ugyanis teljességgel kontrollálhatatlan. Súlyos sérülések történhetnek a szánkóval történő lecsúszások során is, amikor valaki nem tudja megfelelően iránytani az eszközt.
Az eset napján a Lengyel-Tátrában 3-as, vagyis jelentős lavinaveszély volt érvényben. Ez azt jelenti, hogy akár egy személy súlya is elindíthat egy lavinát, illetve spontán módon akár közepes méretű lavinák is előfordulhatnak.

Forrás: http://www.tvn24.pl; Fotó: Paweł Dutka
Hirdetés
Hirdetés