Egy tragédia és egy vaklárma utóélete Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/30
Hirdetés
A tátrai emberek gyászolják a teherhordót és önkéntes hegyimentőt, aki április elejétől hivatásos hegyimentőként folytatta volna karrierjét, és aki egy bajba jutott hegymászó mentése közben vesztette életét az elmúlt hét végén. A Nagy-Tarpataki-völgyben vasárnap két fiatalember veszítette életét. Egy 22 éves nagymihályi (Michalovce) hegymászó egy sziklaküszöbön át a mélybe zuhant. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hivatásos hegyimentőin kívül a közeli Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) 28 éves alkalmazottja, Martin Huraj is a segítségére indult, aki amellett, hogy ismert teherhordó volt, önkéntes hegyimentőként tevékenykedett. Útban a baleset helyszínére a jeges terepen azonban megcsúszott, és ő is a mélybe zuhant. A zuhanás következtében mindketten halálos sérüléseket szenvedtek.
A turisták mellett a Tátrában élő, a Tátrában dolgozó embereket is mélyen lesújtotta egy barátjuk, kollégájuk elvesztése, akinek a halált egy, a hóból kiemelkedő szikla okozta. „A Hegyi Mentőszolgálat tagjai és vezetői mély fájdalmukat fejezik ki az baleset miatt, melynek során olyan ember vesztette életét, aki másokon akart segíteni” – olvasható a HZS honlapján. „Ez nem egy mindennapos esemény, különösen azért, mert olyan valaki sietett közülünk egy bajba jutott hegymászó mentésére, aki a hegyekben élt és az emberekért dolgozott. Nehéz ez így…” – mondta Miroslav Živčák hivatásos hegyimentő.

Martin olyan helyen vesztette életét, ahol korábban gyakran megfordult. A tragédia súlyosságát ráadásul még az a tény is növeli, hogy a Martinnak ez volt az utolsó munkahete a Hosszú-tavi menedékházban. A fiatalember – egy árván maradt kisfiú édesapja – ugyanis élete álmát beteljesítve hamarosan csatlakozott volna a hivatásos hegyimentőkhöz. Barátja, a szintén hegyimentőként dolgozó Edo Lipták az elsők között volt, aki a baleset helyszínére érkezett, de sajnos már ő sem tudott segíteni. „Nem volt szerencséje… 200-250 méter csúszott lefelé a havon, majd beütötte a fejét egy sziklába, amely kiemelkedett a hóból…” – mondta nagyot sóhajtva Edo Lipták.

Az elmúlt héten egy másik, vaklármának bizonyuló eset is foglalkoztatta a Tátra iránt érdeklődő turistákat Lengyelországban, és külföldön is. Amint a www.magas-tatra.info oldal olvasói is emlékezhetnek rá, március 26-án hajnali 5 órakor lavina miatt riasztották a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) teljes állományát, ám nem sokkal később kiderült, hogy a riasztás vaklárma volt. Az eset részleteiről itt olvashatnak. Időközben kiderült, hogy a vaklárma miatt a TOPR szinte teljes állományát mozgósító bejelentő elmebeteg. „Kollégáim már a bejelentést követő adategyeztetés során arra a következtetésre jutottak, hogy a bejelentést tévő nyilvánvaló mentális problémákkal küszködik” – mondta el egy rádióinterjúban Jan Krzysztof, a TOPR vezetője. A férfit azóta kényszergyógykezelés céljából a lakóhelyéhez közeli kórház pszichiátriai osztályára szállították. Ennek tükrében a hegyimentőknek el kell gondolkodniuk, hogy a bejelentővel szemben lehetnek-e az esetnek bármilyen következményei.

Hirdetés
Hirdetés