2017. március 26., vasárnap

Kettős tragédia a Nagy-Tarpataki-völgyben

A HZS honlapján megjelent fotó.
Balra a turista, jobbra a teherhordó zuhanásának nyomvonala.
Március 26-án délután a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina), a Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) felé tartó szemtanúktól érkezett egy bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, mely szerint egy nő segélykiáltását hallották útközben. Ezután észlelték, hogy a segítségért kiabáló nő egy sziklaküszöbön tartózkodik, amelyen keresztül állítólag lezuhant a barátja. A szemtanúk elsőként a Hosszú-tavi menedékházat hívták telefonon, ahol a személyzet kérte őket, hogy hívják a Hegyi Mentőszolgálatot. A turisták és a hegyimentők közötti telefonkapcsolat a nem megfelelő lefedettség miatt nagyon rossz volt, a vonal többször is megszakadt. A szemtanúk később jelezték, hogy eljutottak arra a helyre, ahová állítólag a nő társa lezuhant. Mint később kiderült, a 22 éves szlovák fiatalember zuhanás közben az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A viharos szél miatt a völgyben a mentőhelikoptert nem lehetett bevetni, ezért Ótátrafüredről földi mentőcsapat indult a helyszínre, a szemtanúktól kapott tájékoztatás alapján a Hosszú-tavi menedékházból egyúttal önkéntes hegyimentők is a helyszínre indultak.

Hozzájuk csatlakozott a menedékház személyzetének egy 28 éves férfi tagja, aki útban a helyszínre a jeges terepen kicsúszott, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A sziklapárkányon fennakadt nőnek a menedékház személyzetének más tagjai indultak segítségére, akik az időközben megérkező hegyimentőkkel együtt lementették szorult helyzetéből, és biztonságos helyre szállították. A hegyimentők ezután mindkét holttestet az ótátrafüredi hullaházba szállították, ahol átadták a rendőrség szakembereinek.
A Hegyi Mentőszolgálat igazgatója és személyzete részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt hegymászó, valamint a mentés közben elhunyt önkéntes hegyimentő családjának, egyúttal óriási tragédiaként élik meg, hogy olyan valaki is életét veszítette, aki másokon akart segíteni.
A magashegyi környezetben az elmúlt napokban tapasztalt lehűlés miatt, amely egy hosszabb ideje érzékelhető felmelegedés után következett be, jelentősen megváltoztak a körülmények. A hó kemény, firnes, a túraútvonalak helyenként jegesek. A hegyimentők felhívják a látogatók figyelmét, hogy semmiképpen ne becsüljék alá a körülményeket.

Forrás: https://www.hzs.sk; Fotó: Tatai Zoltán

11 megjegyzés:

 1. Nem lehetne valami érdemit is megtudni, azon túl, hogy a nő egy sziklaküszöbön tartózkodott? Ez a cikk így biztos jó lenne a Blikk-be, de nem ide.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kálmán, én pont azt gondolom, hogy akkor lenne jó ez így a Blikkbe, ha a nem teljesen tisztázott, feltételezett részleteken rágódnánk. De a lényeg, hogy én azt fordítom le, és teszem közzé, ami a Hegyi Mentőszolgálat honlapján megjelenik. Se többet, se kevesebbet. Feltételezésekbe, találgatásokba pedig nem szívesen bocsátkoznék...

   Törlés
  2. Igazából nem Neked szólt a kritikám Árpi, hiszen az egész szokásos (iszonyatos) - az élettel összeegyeztethetetlen sérülés - stílusból egyértelmű volt, hogy ez a HS honlapjáról való írás. Csak így még érthetetlenebb, hogy annyi fáradságot sem vesznek, hogy normálisan leírják mi történt. Az egésznek akkor lenne tanulsága, ha kiderülne merre jártak, túráztak, másztak stb.

   Törlés
  3. A HZS-től már megszokhattuk ezt a szűkszavúságot, nagyon ritkán írnak bármit a részletekről. Mintha nekik nem lenne érdekük, hogy az olvasók okuljanak a történtekből. Ezek a hírek megjelennek a szlovák on-line bulvár médiában is, általában szinte szó szerint átveszik a hegyimentők anyagát, esetleg hozzáfűznek egy-két érdektelen mondatot, de lényegében ők sem közölnek többet.
   A lengyelek olykor kicsit bőbeszédűbbek, de azok a részletek, amelyekből tanulni lehetne, ritkán kerülnek napvilágra.

   Törlés
  4. Bocsánat, csak egy nyelvtani megjegyzés. Magyarul olyat nem mondunk, hogy 'élettel összeegyezhetetlen sérüléseket szenvedett'. Helyette inkább 'halálos sérüléseket szenvedett', vagy 'a zuhanás közben elszenvedett sérülésekbe belehalt'.

   Törlés
  5. Köszönöm, és anélkül, hogy vitáznék, ezt a négy szót így egyben nem én találom ki, egyrészt a hegyimentők így fogalmaznak, másrészt (és ezért írom én is ezt) nagyon sokszor halljuk ezt a kifejezést a magyar médiában is egyes súlyos balesetekkel kapcsolatban.

   Törlés
  6. Sztem arra is utal ez a nem hetkoznapi kifejezes hogy olyan jellegu a serules ami nem u.azt jelenti h.sulyos...eletveszelyes...hanem akar vegtag..egyeb testrsz leszakadasa...roncsolodasa..stb...

   Törlés
 2. Igen, hihetetlen, hogy szinte sosem lehet megtudni, hogy valójában mi és hogy történt. Pedig itt van egy túlélő, aki sok tanulságot tudna szolgáltatni beszámolójával.

  Evvel szemben csak a száraz és szomorú tényeket tudhatjuk meg. Érthetetlen...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A túlélő most valószínűleg mással van elfoglalva, minthogy memoárokat írjon. A szeme láttára meghalt a társa, ő pedig még valószínűleg sokkhatás alatt van!

   Törlés
  2. A HZS nem a rendőrség, nem feladata tisztázni a baleset körülményeit, erre apparátusa sincs. Megmentik akit lehet, de most fekete vasárnap volt, elvesztették egy társuk, egy hosszú-tavi önkéntest, gyászolnak.
   A megmentett még ha beszél is a baleset körülményeiről, azt egyből publikálni nem célszerű, a nyomozati anyagok pedig csak jóval később állnak össze és azokból is hozzáértő kell kihámozni a történéseket, ok- okozatot. Neidenbach Ákos évekig küzdött a magyar hegymászó balesetek feltárásával, szép sikerrel, de a hegymászó baleseti statisztikánk mégis lehangoló, nem tanultunk az esetekből...

   Törlés
  3. A Neidenbach féle könyv minimum véleményes.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...