Idősebbek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/15
Hirdetés
A hegyek nem csak a sportolók, a hegymászók és a tapasztalt túrázók otthona. A Tátrai Nemzeti Park területére történő belépés nem függ sem a tudástól, sem az edzettségtől, sem pedig a felkészültségtől. A Tátra mindenkié, pontosabban minden tudatos turistáé. Ahhoz, hogy egy túra nehézsége ne haladja meg a képességeinket, hogy a túra hossza ne vezessen kimerültséghez általában elegendő odafigyelni a megfelelő túraútvonal megválasztására, valamint ruházatunkkal alkalmazkodni a várható körülményekhez. Mindez elég egyszerűnek tűnik addig, amíg nem kell figyelembe vennünk egyéb korlátokat, mint pl. a résztvevők életkora. A Tátrában túrázók gyakran hajlamosak megfeledkezni az emberek azon csoportjáról, akik pedig a turistatársadalom nagy részét jelentik – az idősebbekről, akik pedig tudnának mit mesélni a hegyekben mozgó fiatalabb korosztálynak.

Bár az öregség többnyire testünk fizikai teljesítőképességének csökkenésével jár, néhány idősebb ember még mindig fáradhatatlanul túrázik, és élvezi a hegyi, sőt, a magashegyi turizmus varázsát. Tisztában vannak saját korlátaikkal, ezért általában könnyebben megközelíthető terepet választanak úticélként. De nem mindig. Nem vehetjük egy kalap alá az idősebbeket kizárólag az életkoruktól elvárható fizikai teljesítőképesség alapján. Találkoztam már a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton 60 év feletti hegyifutóval is! A hegymászók között is találkozhatunk számos idősebb, tapasztalt mászóval, akiktől van mit tanulni…
A különböző menedékházakban nem egyszer, sem kétszer beszélgettem idősebbekkel, akiknek sokkal többet jelentenek a hegyek, azok történelme, a hozzájuk fűződő érdekességek, mint az alkalmi turistáknak. Nem szabad elbagatellizálni a túrázóknak e csoportját, ne hagyjuk figyelmen kívül őket, akik ha kell, segítenek, és néha – hogy elindítsák a beszélgetést – megkérdezik, hogy vagyunk?
Az idősebb korosztály igényei nagyon változatosak. Ez nagy mértékben függ a szervezetük általános állapotától, az életmódjuktól, az esetleges egészségügyi problémáiktól, hiszen mindezek együttesen jelentősen befolyásolhatják az ő tényleges fizikai teljesítőképességüket. Hacsak nem egy olyan idősebb emberrel túrázunk, aki úgymond „hátizsákkal a hátán” született, óvatosan állítsuk be a tempót. Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy ez az idősebb társunk soha ne maradjon egyedül az út során. A társaság nem csak a jó hangulatra garancia, de állandó gondoskodást, és szükség esetén azonnal segítséget is jelent bármilyen probléma esetén.
A tervezett túra előtt idősebb társunk keresse fel háziorvosát, aki számára nem csak megszabja a megfelelő szintű erőkifejtés mértékét, de különféle vizsgálatokkal meghatározza az idős emberek szervezetének aktuális egészségügyi állapotát. Egyetlen kirándulás, túra esetén sem szabad figyelmen kívül hagyni már meglévő betegségeinket, mint pl. a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívritmuszavar, stb., hiszen orvosunk éppen ezek ismeretében tudja kiválasztani a nekünk megfelelő mozgásformát.
Azoknak az idősebb személyeknek, akik egészségügyi panaszaik miatt vagy mozgásszervi okokból mozgásukban korlátozva vannak, elsősorban a felvonókat lehet ajánlani: a Tátra lengyel oldalán a Gubałówkára közlekedő siklót, vagy a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő kabinos drótkötélpályát. Egyiknek a használata sem igényel semmilyen erőkifejtést, miközben gyönyörű, emlékezetes kilátásban lehet részünk. A szlovák oldalon többek között a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso) közlekedő kabinos drótkötélpálya érdemel említést, kilátással a fenséges Lomnici-csúcsra, de hasonlóan érdekes kirándulás lehet a Tarajkára (Hrebienok) közlekedő siklóval történő utazás.
Azok az idősebbek, akiknek egy kis mérsékelt erőkifejtés is megengedett, azt javasoljuk, hogy látogassanak el valamelyik tátrai völgybe. A lengyel oldalon valamennyi nagyobb völgyben találnak menedékházat, ahol lehetőségük van megpihenni és egy kicsit felfrissülni a visszaút előtt. Vannak nagyon könnyen, kis fáradtsággal megközelíthető völgyek, mint pl. a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska), Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), más völgyekbe, mint pl. a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa), a Halastavi-völgy (Dolina Rybiego Potoku) és a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) viszont igényesebb, nagyobb erőkifejtést igénylő útvonal vezet. A Tátra szlovák oldalán érdemes felkeresniük a Csorbai-tavat (Štrbské pleso), választhatják a Felső turistaút (Tatranská magistrála) egyes szakaszait, vagy más, ugyancsak menedékházakhoz vezető könnyebb útvonalakat, mint pl. a Zöld-tavi menedékház (Chata pri zelenom plese), Gyopár menedékház (Chata Plesnivec), Poprádi-tó (Popradské pleso).
A fizikailag fitt állapotban lévő, egészséges idősek azonban ezeknél komolyabb túrákat is tervezhetnek. Bár az ilyen emberek általában teljesen tisztában vannak fizikai teljesítőképességükkel, számukra a hegység lengyel oldalán optimális cél lehet a Vörös-hegyek (Czerwony Wierch), Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) vagy a Zawrat a Lengyel-Öt-tó völgyéből.
Ne feledjük azonban, hogy az öregség relatív fogalom. Elindulunk túrázni egy idősebb személlyel, az életkorának és a várható testi adottságainak megfelelő túraútvonalat választunk, aztán túra közben azt látjuk, hogy az idős szervezetben fiatal lélek lakozik!...

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: pluska.sk
Hirdetés
Hirdetés