Alapfelszerelés, ami minden téli túrán nálunk kell, hogy legyen Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/06
Hirdetés
Az utóbbi napokban, hetekben kemény fagyok uralták az időjárást, de a természet és a sziklák szerelmeseit ez sem tarthatja vissza attól, hogy a hegyekbe kiránduljanak. Mielőtt azonban elindulunk, hogy végigjárjunk egy szurdokot, felmásszunk egy magaslatra, vagy egyszerűen csak túrázzunk egyet a téli erdőben, érdemes alaposan felkészülni a téli túrára. Milyen kötelező felszereléssel kell rendelkeznie minden téli turistának? Erre Ivan Krajčír, a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) a Szlovák Paradicsomban tevékenykedő központjának a vezetője adja meg a választ. 
1. Meleg ruházat
A téli túrák alapvető felszerelése a megfelelő ruházat. A legfontosabb a körülményeknek legjobban megfelelő cipő és kabát, fagyos időben pedig a megfelelő termo aláöltözet. Ne feledkezzünk meg a kesztyűről, a sálról és a sapkáról sem.

2. Tartalék ruházat
A legtöbben megfelelő ruházatban indulnak túrázni. Aztán megizzadnak, esetleg le is ülnek valahová, kicsit meghűlnek, és máris jön a betegség. Ilyen esetekben jó, ha van nálunk tartalék ruházat. Legalább póló és zokni, mivel a nem megfelelően kiválasztott cipő könnyen átengedheti a nedvességet, amikor véletlenül belelépünk a vízbe egy szurdokban. Gondoskodjunk tartalék kesztyűről is, mivel a kesztyű a szurdoktúra nehezebb részein, pl. a nedves létrákon – a hóval és jéggel közvetlenül érintkezve – előbb-utóbb átázhat.

3. Folyadék és némi harapnivaló
Figyeljünk arra, hogy rendszeres időközökben pótoljuk a folyadékot. Mivel soha nem tudhatjuk, milyen nehézségek várnak ránk a természetben, ezért minden eshetőségre felkészülve jó, ha van nálunk egy termosz forró tea, amely kellőképpen átmelegít minket a hideg téli napokon. Javasoljuk, hogy legyen nálunk valami harapnivaló, valami olyan, amivel gyorsan pótolni tudjuk az energiát.

4. Lámpa
Télen jóval korábban sötétedik, és a körülmények miatt bármikor megtörténhet, hogy egy túrát nem tudunk a tervezett idő alatt befejezni, az hosszabb ideig tart a tervezettnél. Ilyen esetben soha ne térjünk le a jelzett turistaútról, és ne felejtsünk otthon valamilyen hordozható világítóeszközt. Szükség esetén erre természetesen használhatjuk a mobiltelefonunkat is, de annak energiáját inkább tartalékoljuk az esetleges sürgősségi hívásokra.

5. Mobiltelefon
A természetben mindig előrelátónak kell lenni. Tudjuk, hogy a legtöbben kikapcsolódni, pihenni mennek a hegyekbe, de minden eshetőségre felkészülve mégis jó, van nálunk mobiltelefon. Egy esetleges baleset vagy eltévedés esetén a központi segélyhívó számon (+421 18 300) azonnal értesíteni tudjuk a hegyimentőket, vagy közvetlenül az adott hegységben működő alközpontjukat. Egy ideje már elérhető a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) applikációja, amely egyszerűen telepíthető bármilyen okostelefonra. Az alkalmazás közli a hegyimentőkkel a bejelentést tevő pontos koordinátáit, megkönnyítve ezzel a hegyimentők munkáját.  De a mobiltelefon végszükségben lámpaként is használható, ha a hegyen hirtelen meglep minket a sötétség.

6. Túrabotok
Az óvatosság sosem árt! Télen a hegyekben kemény fagyok vannak, a legtöbb helyen összefüggő hótakaróval. Elég egy rossz lépés, egy kicsúszás, és máris sérülés lehet a vége. Ezért téli körülmények között mindenképpen vigyünk magunkkal túrabotot, amelyek megfelelő segítséget jelenthetnek a nehéz szakaszokon.

7. Hágóvas, csúszásgátló
Nem szükséges feltétlenül jégmászó felszerelés, elég egy egyszerű, a bakancsunkra gumipántokkal felerősíthető csúszásgátló is, amilyenek ma már elérhető áron beszerezhetők a sportszerboltokban. A turistautak a téli időszakban hosszabb időn át jegesek, letaposott havasak lehetnek, de előfordulhatnak olyan szakaszok is, amelyeket összefüggő jég borít. Az igényesebb szakaszokon történő túrázáshoz a túracsákány is elengedhetetlen, amely segíthet a jeges területeken történő továbbhaladásban.

8. Elsősegély felszerelés
Nem kötelező, de szükség esetén megfelelő segítséget nyújthat. Sebtapasz, kötszerek, egyéb apróságok, melyek nem foglalnak sok helyet, de sérülés esetén a szerepük felbecsülhetetlen.

Ne feledjük: mindig képességeinknek megfelelő útvonalat válasszunk, és ehhez igazítsuk a felszerelésünket. Túra előtt informálódjunk a nemzeti parkok látogathatóságáról és a turistautak járhatóságáról a Hegyi Mentőszolgálat honlapján (www.hzs.sk). Csak csoportosan, olyanokkal túrázzunk, akik szükség esetén segítséget tudnak nyújtani számunkra. Vészhelyzetben hívjuk a hegyimentőket a +421 18 300-as számon.

Forrás és fotók: http://omeste.sk
Hirdetés
Hirdetés