Alagút épülhet a Tátra alatt? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/05
Hirdetés
Az utóbbi időben a szlovák és lengyel szakemberek találkozóin ismételten napirendre került a Tátra alatt Szlovákiát és Lengyelországot összekötő alagút terve. Egyes szakemberek szerint egy ilyen vasúti alagút lenne a legjobb megoldás a jelenlegi közlekedési nehézségek leküzdésére. „Számunkra ez lenne a legjobb megoldás, mert ha autópályák építését terveznénk a két ország között, az mindenképpen hatással lenne az élő környezetre, de egy vasúti alagút csak minimális negatív hatással járna. Egy ilyen kapcsolat jelentősen hozzájárulhatna a turizmus fejlődéséhez” – mondta Michal Sýkora, Csorba község polgármestere, egyben a szlovák Városi és Községi Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Egy Zakopane és Csorba között létrehozandó alagút megépítéséről már korábban is voltak tárgyalások, pl. 2016 januárban, a szlovák és a lengyel elnök találkozóján, valamint a közelmúltban Alsóerdőfalván (Nová Lesná) megtartott „Földalatti hidak” elnevezésű konferencián.

Külföldön a múltban már sikerült megvalósítani néhány ilyen jellegű projektet. Jó példa erre a 2016 júniusában megnyitott Gotthard alagút Svájcban. Az 57 km hosszú vasúti alagút a leghosszabb, és ezzel együtt a legmélyebben futó alagút a világon. Ugyancsak pozitív példaként említette az Alpokban épült, néhány kilométer hosszú alagutakat Štefan Bieľak, Szepesbéla polgármestere. „Régebben ennek nem volt realitása, ma azonban más a helyzet. Ez egy olyan látomás, amely ma még kissé hihetetlennek hangzik, és kevéssé tűnik reálisnak, de 20-30 évvel ezelőtt sok olyan dolog tűnt irreálisnak, amely ma már valóság” – jegyzet meg a Tátra alatti alagúttal kapcsolatban.
A Tátra alatt húzódó vasúti alagút még közelebb hozhatná egymáshoz a szlovákokat és a lengyeleket, és fokozhatja a határon átnyúló turizmust is. „Függetlenül attól, hogy egy ilyen alagút megépítése a Tátra alatt egyáltalán lehetséges-e, a téma máris éles vitákat generál. Az egyik legfontosabb kérdés a környezeti és egyéb hatások vizsgálata mellett az, hogy miből lenne finanszírozható az építkezés” – jegyezte meg Bieľak, aki szerint viszont a régión belüli közlekedés megoldása napjainkban az első számú problémát jelenti. „A téma a tömegközlekedés hiányosságaival együtt napirenden van a tátrai régióban” – mutatott rá, megemlítve a teherforgalommal kapcsolatos problémákat is.
A vasúti alagút megépítését Csorba község polgármestere is reálisnak tartja. „Ha egy ilyen alagutat sikerült megépíteni Svájcban, ahol nagyon erős a természet védelme, vagy Ausztriában és Olaszországban, úgy gondolom, Szlovákiában sem lesz ennek akadálya” – mondta Sýkora. Szavai szerint annak a cégnek, aki ezekben az országokban megépítette az alagutakat, Szlovákiában is van képviselete. „Véleményem szerint ez egy megvalósítható ötlet. Svájcban több mint 50 km. hosszú alagutat építettek, mi ennél sokkal rövidebb alagutat szeretnénk építeni” – magyarázta azt is hozzátéve, hogy a transznacionális projekt finanszírozást részben Európai Uniós alapokból lehetne megvalósítani. Végül hozzátette, hogy a megvalósítás egyik első lépéseként a szlovák-lengyel határ mindkét oldalán meg kell találni a megfelelő helyszínt a tervezett vasút állomásainak elhelyezésére.

Forrás és fotó: http://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés