Az időjárás 42 napig a Lomnici-csúcson tartotta a személyzetet Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/30
Hirdetés
2634 méterrel a tenger szintje felett érdekes dolgok történnek. Ez a legmagasabban fekvő lakott hely Közép-Európában. Magasan az alattuk elterülő táj felett, szinte állandóan januári hőmérsékleti körülmények között élnek és dolgoznak itt kutatók, meteorológusok, a felvonó és a bár személyzete. 1930-ban Juraj Orszagh, a tátralomnici fürdő akkori igazgatója volt a Lomnici-csúcsra közlekedő felvonó megépítésének kezdeményezője, aki már kisfiúként is használta a tátralomnici sípályákat, és élete szorosan kötődik a Tátrához és Tátralomnichoz. A csúcsra vezető drótkötélpálya végül 1941-ben kezdte meg működését, indulása idején a két alátámasztás közötti leghosszabb szakaszú felvonó volt a világon.

A felvonó, bár fejlett technológiával működik, a sokszor meglehetősen mostoha időjárási körülmények között sokszor nem könnyű a kezelése. A kötélpálya Tátralomnicról több mint 1700 méter szintkülönbséget győz le, amely az alsó és a felső állomás közötti sokszor akár 20 °C hőmérséklet különbséget is jelenthet. A sokszor kemény fagyok akár 20 tonna nem kívánatos többletterhelést is jelenthetnek a drótköteleknek. Amennyiben a szél sebessége meghaladja a 18 métert másodpercenként, a felvonó nem közlekedik tovább. A hegyekben az időjárás az úr, amely előfordul, hogy hosszabb időre a csúcson marasztalja az ott dolgozókat. Egy alkalommal a felvonó személyzete 42 napig volt kénytelen megszakítás nélkül a csúcson tartózkodni. Az ilyen esetekre is felkészülve alakítottak ki a csúcson szükségszállást és élelmiszer depót. Az alkalmazottak ilyenkor az első napokban a finomabb élelmiszereket fogyasztják, a végére azonban csak a száraz spagetti marad.

Forrás: http://profit.sme.sk; Fotó: Juraj Husovský, a Tátra Kötélpályák (Tatranské lanové dráhy) karbantartási részlegének vezetője még gyerekként szeretett bele a tátrai felvonókba.
Hirdetés
Hirdetés