Érdekességek a Tátra történelméből – Szarkofág a tóban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/22
Hirdetés
Több ezer turista, sorban állás a turistautakon, tömegek a hegyen és Zakopanéban – úgy tűnik, a Tátra ma már nem számít titokzatos, távoli és megközelíthetetlen vidéknek. Higgyék el azonban, hogy sok különös história vár még megismerésre, mint pl. az alábbi érdekes történet, amely biztosan felkelti a Tátra-mániákusok érdeklődését.
Amikor 1909-ben úgy döntöttek, hogy a nagy lengyel romantikus költő, Juliusz Słowacki hamvait hazaszállítják Párizsból Lengyelországba, az egész ország felhördült. Azt lehet mondani, hogy a költő földi maradványainak sorsa nemzeti vita tárgyává vált. A leghangosabb szószóló talán Stefan Żeromski volt, aki azt javasolta, hogy a költőpróféta hamvait a Tátrában, a Kápolna-csúcs (Kościelec) szirtjei alatt helyezzék végső nyugalomra.

A Gąsienica-Fekete-tó észak-keleti partján van egy kis sziget, amely a XIX. században korabeli kirándulások kedvelt célpontja volt. Akkoriban voltak olyan elképzelések, hogy ezen a szigeten egy vendéglátó létesítményt hozzanak létre, ez az ötlet azonban nem valósult meg. Żeromski erre a kis szigetre álmodta meg a nagy költő mauzóleumát. A különböző temetkezési helyek híveit végül is leültették egy szobában egy közös megbeszélésre. Ennek végén mindenki megkönnyebbülten sóhajtott fel, Juliusz Słowacki hamvait végül is Krakkóban, a Nemzeti Kiválóságok kriptájában Adam Mickiewicz mellé helyezték végső nyugalomra a Waweli Székesegyházban.

Hirdetés
Hirdetés