Láncok helyett járórács a Tengerszem-csúcsra vezető úton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/06
Hirdetés
Az egyik legismertebb közösségi oldalon néhány nappal ezelőtt komoly felzúdulást okozott egy fotó, amely a Tátra turistaúton elérhető legmagasabb csúcsára, a szlovák és a lengyel határon emelkedő Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) szlovák oldalról vezető turistaúton történő építési munkákat mutatta be. Az „Aktualne warunki w górach” nevű lengyel csoportban látható az a fotó, amely a turistaútnak a Békás-tavaktól a Hunfalvy-völgyecskébe vezető, eddig láncokkal biztosított szakaszát mutatja, ahol éppen járórácsokat szerelnek a láncok feletti sziklákba. A munkások lyukakat fúrnak a sziklába, melyet betonnal öntenek ki, és abban rögzítik a járórácsokat.
Természetesen a turisták többsége ellenzi a magashegyi utakon történő ilyen könnyítéseket, és ezen nem is lehet meglepődni. A szlovák oldalról a Tengerszem-csúcsra vezető turistautat már eddig is jóval könnyebbnek tartották a lengyel oldalról a csúcsra vezető útvonaltól. A turistaútnak csak egy rövid szakasza jelenthetett némi nehézséget, melyet láncokkal biztosítottak, ahol viszont sokszor alakult ki torlódás. Mostantól ezen a szakaszon a turisták a láncok helyett a jóval kényelmesebb járórácsokon keresztül érhetik el a Hunfalvy-völgyecskét.

A szlovákok a járórács építése kapcsán elmondták, hogy ezzel a turistákat akarják megvédeni az esetleges balesetektől. A lengyelek szerint viszont ezekkel a járórácsokkal tönkreteszik a nemzeti parkot, ahol a hegyek eredeti jellegét prioritásként kellene kezelni. Véleményük szerint a magashegyi turistautakat a Tátrában nem lehet úgy kezelni, mint a völgyekben vezető, könnyű utakat. Az ilyen könnyítésekkel a Tengerszem-csúcsra kiránduló tömegek még kevésbé ismerik meg a hegyek valódi arcát, még kevésbé lesznek tisztában a hegyekben rájuk leselkedő veszélyekkel.
A hegyekben mindenki megtalálja a neki való szépet. Vannak könnyű gyalogos útvonalak a völgyekben, kicsit nehezebb utak a menedékházakhoz, és nehezebb turistautak a hágókra és a csúcsokra. Járórácsok beépítése a csúcsra vezető utakon visszavonhatatlanul megváltoztatja a zord hegyek természetes jellegét.
A szerk. megjegyzése: No comment…

Hirdetés
Hirdetés