Egykori abszurd tervek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/26
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) ebben az évben ünnepli megalapításának 60.évfordulóját, 1955. január 1-én kezdte meg működését. A nemzeti park megalapítása egy több mint egy évszázados erőfeszítések eredményeként jött létre Lengyelország legmagasabb hegységében. Ennek alkalmából Zakopanéban, a TPN Oktatási Központjában április közepén megnyitották azt a kiállítást, amely a nemzeti park, mint intézmény által végzett feladatokat, a TPN történetét, valamint a nemzeti park területén valaha tervezette leginkább megmosolyogtató ötleteket mutatja be a látogatóknak.
A múltban a Tátrában egy egész sor ma már megmosolyogtató beruházás tervei készültek el, szerencsére azonban ezek soha nem valósultak meg. Ezeket az idejüket megelőző beruházásokat speciális makettek segítségével mutatják be a látogatóknak. Ezeken ma csak mosolygunk, de ezek minden bizonnyal meg is valósultak volna, ha nincs a TPN, és előtte a Tátra Társaság (TT) áldozatos munkája.

Az ötletek között szerepelt többek között fogaskerekű vasút a Svinica (Świnica) csúcsára, drótkötélpálya a Zerge-hegy (Kozi Wierch) és a Miedziane (Miedziane) között, vízzáró gát és mesterséges tó a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) felső részén, szálloda a Sötét-hegyen (Ciemniak), szocreál stílusú menedékház a Halastó (Morski Oko) partján, alagút a Tátra gerince alatt, valamint a Giewont (Giewont) keresztjének kivilágítása. Olyan ötlet is felmerült nemrégen, hogy a Zamarła-torony (Zmarła Turnia) sziklafalában formázzák meg Szent II. János Pál alakját. Még a TPN megalapítása előtti évekből, 1936-ból származó képeslapon a Giewontból megformázták Józef Piłsudski marsall alvó alakját. Az érdekes az, hogy ez nem csupán képeslapon jelent meg, ezt a gyakorlatban is szerették volna kivitelezni.
A kiállításon láthatók azok a figyelmeztető táblák, amelyek a nemzeti park megalapítása utáni első napokban elhelyeztek a park területén. „Ezek ma teljesen nyilvánvaló dolgok, de 60 évvel ezelőtt szükséges volt tájékoztatni a látogatókat, hogy nem lehet letépni a sáfrány virágait, és nem lehet lelőni a zergéket” – mondta el Paweł Szczepanek, a kiállítás tervezője.
A „60 éves a TPN” című kiállítás Zakopanéban, a TPN Oktatási Központjában (ul. Chałubiński 42a) tekinthető meg.

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: www.tpn.pl
Hirdetés
Hirdetés