A Gerlachon még szeptemberben is nagy a forgalom Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/07
Hirdetés
Szlovákia és a Magas-Tátra legmagasabb csúcsán még szeptemberben is meglehetősen nagy volt a forgalom. Az időjárás alkalmas volt a mászásra, emiatt a Gerlachfalvi-csúcs ebben a hónapban is nagy népszerűségnek örvendett. A Sziléziai-ház egyik munkatársa szerint a szlovákokon, a cseheken és a lengyeleken kívül olyan államok polgárai is megfordultak fent, mint pl. Norvégia, Finnország vagy Franciaország. A Gerlachfalvi-csúcsra azonban csak hegymászóknak engedélyezett a feljutás, bakancsos turisták csak hitelesített hegyivezető kíséretében érhetik el a csúcsot.

Eddig a csúcsra feljutó legfiatalabb mászó hét, minden bizonnyal a legidősebb pedig 84 éves volt. Az érdeklődők között nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a nők és a férfiak. „Aki szereti a hegyeket, jó fizikai állapotban van, az életkor nem számít” – mondta Miki Knižka hegyivezető. A szállótól ugyanakkor 1100 méter szintkülönbséggel kell számolni, technikailag igényes hegyi terepen. A mászás nyáron 8-10, télen 8-12 órát vesz igénybe. A Gerlachfalvi-csúcsra indulóknak jó fizikai állapotban kell lenniük, és alapvető hegymászó ismeretekkel kell rendelkeznie. A szükséges felszerelést, mint pl. a sisak, beülő, karabínerek, a hegyivezetők biztosítják. Ezek mellett télen szükség van lavinajelző készülékre, hágóvasra és jégcsákányra is. Természetesen megfelelő ruházat és lábbeli, elegendő mennyiségű folyadék, és megfelelő biztosítás is szükséges.
A Sziléziai-házból egész évben lehetőség van nekivágni a csúcsnak. Minden attól függ, milyen a hótakaró és a lavinahelyzet. A hegyivezetők szerint ideális körülmények között télen is viszonylag könnyen fel lehet jutni a csúcsra. A csúcsra vezető túra legalkalmasabb és leggyakoribb kiindulási pontja a Sziléziai-ház. A legnépszerűbb, relatív nehézséget nem tartalmazó útvonal a Gerlachfalvi-próbán át vezet, de az igényesebb, tapasztaltabb hegymászóknak a Martin út, vagy a Gipsi-ferrata is megér egy próbát.

 

A csúcsról történő leereszkedés szokásos útvonala a Batizfalvi-völgy felé vezet, ennek biztonságossága gyakori viták témája. A Batizfalvi-próba és a főszakadék ugyanis nem biztonságos, mivel több helyen törmelék borítja. Azok a mászók, akik vezető nélkül, saját maguk közlekednek ott, nem ismerik a kitaposott ösvényt, emiatt sokszor kimozdítják a laza sziklákat. A hegyivezetők azonban a minimálisra tudják csökkenteni ezt a kockázatot.
Szlovákiában jelenleg közel 40 aktív hegyivezető dolgozik. A Gerlachra rajtuk kívül lengyel hegyivezetők is vezetnek ügyfeleket, valamint vezető nélküli hegymászók is rendszeresen megfordulnak a csúcson. Tekintettel a hegyi vezetők korlátozott létszámára a vezető legalább 2-3 héttel a tervezett mászás előtt le kell foglalni. „A hegyivezető lefoglalásánál saját biztonságuk érdekében azt javasoljuk az ügyfeleknek, hogy ellenőrizzék, hogy a hegyivezető rendelkezik-e nemzetközi UIAGM képesítéssel” – tette hozzá Miki Knižka.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Juraj Vohnout
Hirdetés
Hirdetés