235 éve született Göran Wahlenberg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/03
Hirdetés
235 évvel ezelőtt, 1780. október 1-én született Göran Wahlenberg (1780-1851) svéd orvos, botanikus, földrajztudós, geológus. 1813 júniusától-októberéig botanikus és egyéb kutatásokat végezett a Magas- és az Alacsony-Tátrában, a Nagy- és Kis-Fátrában. A Liptói-, Magas- és Bélai-Tátra sok völgyét járta be, több csúcson is járt, mint pl. a Klin, Rohács,Kriván (itt kétszer is), Lomnici-csúcs, Bolond-Gerő, Mészárszékek, Homlokos, Farcsík. A Tátra lengyel oldalán nem járt, csak körbeutazta azt. Több tátrai útján Mauksch Tamás kísérte el. hazaérkezése után egy évvel adta ki a Flora Carpatorum Principalium című művét. Ez a mű a Tátrával foglalkozó irodalom egyik legfontosabb, klasszikus műve. Megírásához felhasználta elődei munkáját és Mauksch Tamás növénygyűjteményeit, de alapvetően saját - a terepen végzett - kutatásain, megfigyelésin alapul. Több megállapítása a Tátra-kutatás jelentős előrehaladását jelenti, nem csak botanikai szempontból.

A mű lényege a tátrai flóra feldolgozása (1346 egyed), de ezen kívül az első részében közli a Tátra leírását, főbb topográfiai pontját, klímáját, a saját barometrikus méréseit és egyéb megfigyeléseit. A mellékelt Tátra térkép is a tátrai térképészet egyik főműve, mivel egy szintvonalas térkép prototípusa (az első szintvonalas térkép csak 1857-ben jelent meg). Neve megmaradt a Saxifraga wahlenbergii nevű kőtörőfűben, valamint a Furkota-völgyben található Wahlenberg-tavak elnevezésben.
Magáról a Kárpátok régiójáról művében nem éppen a leghízelkedőbben azt írja hogy: "terra inhospitabilis et latronibus et barbaris hominibus plena" (nem vendégszerető táj, tele rablóval és barbárral). Ez a megjegyzése Joseph August Schultes-t, egy másik Tátra-kutatót szatirikus válaszra késztette: Epistola granulatoria in felicissimum et miraculosum excessum Dni Georgii Wahlenberg, Sueci, ex Ungaria nostra (1915) (Köszönőlevél a svéd Wahlenberg Georg úr csodával határos szerencsés kijutásért Magyarországról).

Forrás és fotó: https://hu.wikipedia.org
Hirdetés
Hirdetés