Taxinak nézik a mentőhelikoptert Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/25
Hirdetés
Javában tart a nyári szezon, a tátrai ösvényeken tömegek vándorolnak. Ebben az időszakban a hegyimentők sem panaszkodhatnak arra, hogy nincs munkájuk, meg sem tudják számolni, mennyi bejelentést kapnak. Minden nap több mentési műveletben vesznek részt, ezek leggyakrabban zúzódások, ficamok, horzsolások, vagy az eőrs kánikula következtében fellépő gyomorrontás. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) telefonszámát azonban egyre gyakrabban hívják abszurd helyzetek miatt, nem is beszélve azokról, akik taxinak nézik a mentőhelikoptert.

A Tátrában túrázók közül sokan bizony taxinak nézik a mentőhelikoptert, és szinte követeleik, hogy adott esetben hozzák le őket a hegyekből. Jan Krzysztof, a TOPR vezetője egy interjúban példaként említette azoknak a brutálisan megnövekedett számú turistáknak a viselkedését, akik alaposan megnehezítik a hegyimentők életét. Ilyen esetek különösen rossz időjárási körülmények között, esőben és viharban fordulnak elő. Ilyen időben egyik bejelentés érkezik a másik után arról, hogy „csúsznak a sziklák”, vagy hogy „vihar van”. A hegyimentők azon kérdésére, hogy mi történt, azonban általában az a válasz, hogy „…semmi, de bármi történhet”.
Néhányan szinte követelik, hogy induljon el értük a helikopter, és biztonságban hozza le őket a hegyekből. „Arra várnak, hogy belém csapjon a villám?” – kiáltotta a telefonba egy dühös turista, akit egy vihar lepett meg az egyik tátrai gerincen. Az elmúlt napokban két nő kérte a hegyimentők segítségét a Gránát-csúcsok közeléből, vihar idején. Rémülten hívták a hegyimentők ügyeletét azzal, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy egyedül lemenjenek a hegyről, ezért a hegyimentők úgy döntöttek, hogy helikopterrel indulnak a mentésükre. Amikor azonban kiderült számukra, hogy a helikopter a zakopanei kórházba viszi őket, és nem a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz, ahol a szállásuk volt, hirtelen összeszedték az erejüket, és tovább mentek.
A rossz idő természetesen nem az egyetlen ok, amiért a turisták a mentőhelikopter segítségét kérik. Nincs hiány olyan indoklásokban, hogy azért kérem a mentést, „mert meguntam a túrát”, vagy a későn indulókat meglepte az esti szürkület.
A hegyekben nagyon egyszerű segítséget hívni, hiszen csak a hegyimentők telefonszámát (Lengyelországban +48 601 100 300, Szlovákiában +421 18 300) kell tárcsázni. Vannak azonban olyan turisták, akik meggondolatlanul hívják fel ezeket a számokat. A közelmúltban például egy turista Zakopane sétálóutcájáról, a Krupówkiról hívta fel a hegyimentőket, mondván, hogy csak szerette volna kipróbálni, működik-e az applikáció…
Az ilyen viselkedés mindenki számára elítélendő, hiszen ha ez így megy tovább, előbb-utóbb olyan eset is előfordulhat, hogy az éhes turisták pizzát fognak rendelni maguknak a mentőhelikopterrel valamelyik tátrai csúcsra…

Forrás: http://tatromaniak.pl; http://natatry.pl; Fotó: Marek Wojtkowski
Hirdetés
Hirdetés