Mit jelent a turistautak színjelölése? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/10
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában túrázók egy része még mindig meg van győződve arról, hogy a turistautak színe utal azok nehézségére is. Ez azonban valójában nem így van. Ugyanakkor az, hogy a tátrai turistautak színe semmit nem jelent, szintén pontatlan megfogalmazás. A turistautak színekkel történő jelölésének egyik koncepciója az alábbiak szerint osztályozza az utakat:
- piros és kék jelzés – főútvonalak, hosszabb távú útvonalak;
- zöld jelzés – a régió érdekesebb pontjait összekötő útvonalak;
- sárga és fekete jelzés – összekötő útvonalak.

A Tátra-térképeket nézve azonban számos kivételt találunk e szabály alól. Ez azért van így, mert sokszor más, fontosabb tényezők alapján határozzák meg egy útvonal színét, a gyakorlatban a jelzéseket gyakran e tényezők, és nem a fenti koncepció alapján határozzák meg.
A Lengyel Turista és Országjáró Egyesület (PTTK) szabályzata szerint a turistautak jelölését a települések központjában, vagy a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a kisebb településeken pedig egy helyen kell kezdeni. Mindezt a turisták kényelmét szolgálva, néha akár a jelzett turistautak biztonságát előíró átfogó elvet is figyelmen kívül hagyva.
A hegyekben járó turisták a jelzéseket követve nem tévedhetnek el. Ezért nem fordulhat elő olyan, hogy egy adott színnel jelzett turistaút azonos színű turistautat keresztezzen. Általánosságban arra törekszenek, hogy azonos színnel jelölt útvonalak ne kerüljenek közel egymáshoz.
Ez a gyakorlat vonatkozik az államhatárokat elérő turistautakra is. A Tátrában azonban más szabályokat is figyelembe kell venni. A jelzett turistautak ugyanis gyakran véget érnek vagy elágaznak a főgerincen, vagy pedig annak másik, szlovák oldalán folytatódnak. A jelzéseknek következetesnek kell lenni. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Szlovákiában csak négy színnel jelölik a turistautakat (a feketét nem használják), ami ugyancsak nehezíti a dolgot.
A turistautak színének maghatározása tehát számos tényező eredménye, és ezért az útvonalak jelölőinek gyakran nincs más választásuk, mint eltérni az általános szabály előírásaitól. Ettől függetlenül azonban nem mondhatjuk azt, hogy a turistautak színének nincs semmi jelentése.
A Tátra történelme és a tátrai turizmus kutatói is megerősíthetik, hogy a turistautak színekkel történő jelölése fontos szerepet játszott a hegység történelmében. Ez nem csak a jelenlegi, de a ma már lezárt utakra is vonatkozik. A Tátrában több olyan terület is van, amelyen egykor jelzett ösvények vezettek, ma azonban részben le vannak zárva. Ilyenek például:
- a Tengerszemtől a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút – a zöld jelzés egykor tovább haladt a szlovák oldalon a Nagy-Hincó-tóig.
- hasonló a helyzet a Chałubiński-kapura vezető piros jelzéssel, amely ma véget ér a hágóban, egykor azonban tovább vezetett a szlovák oldalon a Felső-Fenyves-tóig.
- a szlovák oldalon a Retesz-hágóból a Sima-hágóba vezető piros jelzésű turistaút, amely egykor tovább vitt a Lengyel-Öt-tó völgyébe.
- a Podbanszkóról a Köves-nyeregbe vezető kék jelzésű turistaút – amelynek színe a nyeregben kékről pirosra változik annak ellenére, hogy nincs elágazása – egy régi, Podbanszkóról az Ornak menedékházig vezető útvonal maradványa.
A Tátra turistaútjain kirándulóknak azért érdemes ilyen történetekkel találkozni, hogy ha azt halljuk, hogy valaki az utak színe – és ezzel tévesen azok nehézsége – alapján tervezi tátrai túráját, ne hagyjuk, hogy ilyen költséges következményekkel járó hibát kövessen el!

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés