Gyalog vagy lovaskocsival a Halastóhoz? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/07/20
Hirdetés
Továbbra is éles viták folynak a lengyel médiában a Halastóhoz (Morskie Oko) közlekedő lovakkal kapcsolatban. A viták immár hosszú idő óta a környezet- és állatvédők, valamint a lovaskocsik üzemeltetői között folynak. Előbbiek azzal érvelnek, hogy az állatokat erejüket meghaladó mértékben használják, tulajdonosaik nem törődnek velük, és hogy a lovak egészsége oly mértékben károsodik, hogy útjuk egyenesen a vágóhídra vezet. Ezzel szemben a góralok éppen az ellenkezőjét állítják, azzal érvelnek, hogy a lovak jól érzik magukat, ez a munka számukra nem megerőltető, törődnek az állataikkal, és hogy hosszú évek óta ezekkel a lovakkal szállítják a turistákat a Lengyel-Tátra legismertebb tavához.

Mindkét fél újabb és újabb szakértői véleményekkel próbálja meg saját igazát bizonytani, és a különböző mérések természetesen különböző eredményeket mutatnak. Ezen kívül az állatvédők különböző fórumokon meghirdetett tüntetésekkel, útlezárásokkal próbálják meg elérni céljaikat. A góralok viszont próbálják kivédeni a támadásokat, és általában fel vannak háborodva a szerintük jogtalan támadások miatt.
Nehéz megállapítani, kinek van igaza. Az sem igazán világos, ki melyik oldalon áll a vitában. Tény az, hogy a Halastóhoz vezető úton közlekedő lovaskocsik erősen le vannak terhelve a turistákkal és azok poggyászával – babakocsik, táskák, hátizsákok. A kocsikat elnézve az a benyomása van az embernek, hogy ez a súly ezen az útvonalon egyszerűen túl sok a lovaknak. A Halastóhoz vezető aszfaltút viszont nem különösebben nehéz, és nem is nagyon bonyolult. Lehet, hogy unalmas, de legalább nyugodtan végig lehet sétálni rajta, még a rövidítéseken is. Sokan mégis órákat várnak a lovaskocsikra várva…
Az egész problematika másik fontos kérdése a góralok széles körben ismert szenvedélyes szerelme a pénz iránt. Sok turista inkább átmegy a Tátra szomszédos oldalára, minthogy Zakopanéba jöjjön. Tény, hogy a góralok szilárdan a profitra összpontosítanak, ami különösen jól látható a nyári szezonban. Köztudott, hogy minél több ember gyűlik össze a lovaskocsik körül, annál többet fognak keresni a hajtóik. A nagy pénz pedig nagy nyereséget jelent, amely lehetővé teszi, hogy átvészeljék a turistáktól mentes időszakokat. Tisztán marketing szempontból tehát minél több a turista, az a góraloknak annál kifizetődőbb.
A ló teherhordó állat, amely hosszú évek óta az ember társa a kemény munkában. Ismeretes, hogy ha a gazda nem törődik az állataival, azok gyorsan lerobbannak, és használatuk nem lesz kifizetődő. Ezt pedig minden góral tudja. Tudják, hogy vigyázni kell a lovaikra, mivel hosszú távon ez az érdekük. Szóval nehéz elhinni, hogy a lovak tulajdonosai nem törődnének azzal, hogy az állataik elfáradtak, vagy sem.
Az egész vitában meg kellene találni az arany középutat. Semmi értelme a lovaskocsik közlekedésének megszüntetését erőltetni az elektromos meghajtású golfkocsikkal szemben. A lovaskocsik a góral folklór elemei, melyek ennek a helyszínnek sajátos hangulatot kölcsönöznek.
Ahelyett, hogy egymás között az állatok egészségügyi állapotáról vitáznának, jobb lenne kompromisszumot kötni, és segíteni a munkájukat, például azzal, hogy csökkentsék a lovaskocsik méretét, amelyek így kevesebb embert szállíthatnának.
A turisták pedig nagyobb hajlandóságot mutathatnának az aszfaltúton történő, saját izmaikat igénybe vevő aktív sétára, amellyel senkinek nem ártanak…
Forrás és fotó: http://natatry.pl

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) a fenti cikk megjelenése előtt néhány nappal tette közzé a Halastóhoz közlekedő útvonalon dolgozó lovak vizsgálatának részletes eredményét. Egy erre hivatott szakemberekből álló bizottság összesen 256 lovat vizsgált meg, és ezek alapján megállapította, hogy közülük kettő olyan állat van, amely nem dolgozhat. Egyiknél szív- és érrendszeri elváltozásokat találtak, egy másik lovat viszont ortopédiai szempontból találtak alkalmatlannak erre a munkára. 26 lovat újabb, júliusban végrehajtandó kontrollvizsgálatra rendeltek vissza, 237 ló munkájával kapcsolatban viszont nem emeltek semmilyen kifogást. A vizsgálatokban a nemzeti park dolgozóin kívül környezetvédelemmel és állatvédelemmel foglalkozó szakemberek is részt vettek. Ezen kívül a bizottság azt is megállapította, hogy négy éves koruk után a fiatal lovak is dolgozhatnak a Halastó felé vezető úton.

Forrás: http://24tp.pl/
Hirdetés
Hirdetés