Újra megnyitja kapuit a Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/16
Hirdetés
Fotó: Pántya Róbert
Június 15-én véget ért a Tátra szlovák oldalán a téli zárlat és újra megnyitja kapuit a túrázók előtt is. A téli zárlat a Magas-, a Bélai- és a Liptói-Tátra turistaútjain november 1-től vette kezdetét a Tátra völgyeinek szlovák oldalán. A lezárt területeken csak hegymászók, síalpinisták és természetvédők közlekedhettek szigorú korlátozások mellett. A tilalomra nemcsak a túrázók védelme miatt volt szükség, hanem az élővilág megóvása érdekében is. Június 15-től a túrázók számára már nem csak a menedékházakhoz vezető utak lesznek elérhetőek, hanem a feljebb vezető túraösvények is.
Néhány dolog, amire túrázóként érdemes odafigyelnünk, ha a hegyek világába merészkedünk:

Megfelelő ruházat és felszerelés. Bakancs és meleg ruha a magashegység miatt kötelező. Nyáron délutánonként rendszeresek a heves zivatarok, így esőkabát is ajánlott. A napsugarak elleni védelem, fejlámpa, térkép, iránytű, elsősegély felszerelés, élelem és ivóvíz szintén nélkülözhetetlen egy hegyi túra során. Kössünk biztosítást is, ha bajba kerülünk, jól jön, különben elég borsos ára van egy esetleges hegyi mentésnek.
Ha nincs túravezetőnk, vagy barát, aki már jól ismeri a kiszemelt útvonalat, mindenképpen tervezzük meg jó alaposan a túra helyszíneit. Érdemes kisebb, rövidebb célokat kitűzni magunknak, ami sikerrel tölthet el bennünket. Miközben haladunk jól felmérhetjük, hogy tartani tudjuk-e a tervezett tempót. A Tátrában a szabad ég alatt alvás, vadkempingezés tilos, így célszerűen egy menedékházat is be kell terveznünk, ahonnan másnap vissza- vagy tovább indulhatunk, s amelyet még világosban elérhetünk.
Fontos, hogy a túra előtt jól mérjük fel a kondíciónkat és ennek megfelelően, reálisan tűzzünk ki úti célokat.
 A tájékozódás alapvető. Térkép, iránytű, esetleg GPS. Ha valamilyen okból - pl. rossz idő, vagy rosszul felmért erőnlét miatt - újra kell terveznünk a túrát, biztonsággal juthassunk vissza a kiindulási pontra, vagy esetleg egy közelebbi menedékházba.
Legyünk tisztában azzal is, hogy itt mi vagyunk a látogatók. Tiszteljük a hegyek világát, ne háborgassuk a vadont és az ott élő állatokat.
Túrázóként ne térjünk le a jelzett utakról!
Tartsuk tiszteletben a hegyek által nyújtott szabadságot.
Jó túrázást Mindenkinek!

Forrás és fotók: http://odakintblog.blog.hu
Hirdetés
Hirdetés