3 millió turista évente a Lengyel-Tátrában – lehet ezt még fokozni? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/29
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) belépőjegy eladási adatainak összesítése alapján tisztán látható, hogy a Lengyel-Tátra mely útvonalai a legnépszerűbbek a turisták körében. 2014-ben a nemzeti park terültére belépő személyek száma 2 136 965 fő volt. Ebben a számban nincsenek benne azok a turisták, akik felvonóval mentek fel a Gáspár-csúcsra (abban az esetben a felvonójegy egyben nemzeti park belépőnek is minősül), valamint a Chochołowi- és a Tölcsér-völgyben túrázók (az ide vonatkozó adatokat a Chochołowi-völgyben található erdők nagy részét birtokló Erdőközösség szolgáltatja). Ez utóbbi adatok ismerete sem teszi lehetővé azonban, hogy valóban pontos számot kapjunk a Tátrában túrázó turisták létszámáról. Ehhez még szükség van egy becsülhető számra is, hiszen sokan a belépési pontok nyitvatartási idején túl, így belépőjegy nélkül lépnek be a nemzeti park területére, a helyi lakosok és jó néhány személy alanyi költségmentességet élvez, sokan belépő nélkül, a pénztárak szándékos megkerülésével indulnak túrázni, és ismét mások több mint egy napot tartózkodnak a menedékházakban egy napos belépővel.
Csak mindezek összeadás azután kaphatunk valós képet arról, mennyi turista látogatja egy naptári évben a nemzeti park területét. Ezeket összesítve azt láthatjuk, hogy 2014-ben a Tátrai Nemzeti Parkba látogatók száma 3 088 315 fő volt (ez 150 ezerrel kevesebb, mint 2013-ban, és 47 ezerrel több, mint 2012-ben).
A legtöbb belépőt természetesen a Bialkai-szénégető parkolója melletti belépőhelyen adták el, egész évben több, mint 722 ezret! Ez annak köszönhető, hogy erről a pontról közelíthető meg legegyszerűbben a turisták körében rendkívül népszerű Halastó és a Lengyel-Öt-tó völgye. A havi rekordot augusztusban jegyezték fel, amikor 190 ezer jegyet adtak el csak ezen az egy helyen (ez több ezer turistát jelent naponta).
Második helyen a Kościelisko-völgy található, ahová tavaly 447 ezer személy lépett be. A harmadik legnagyobb forgalmat a Kuźnicéban található Lengyel-Jávor-völgybe vezető turistaút kezdetén álló belépőjegy árusító pavilon bonyolította le, ahonnan két útvonalon a Gąsienica-völgybe, vagy a Nosalra túrázhatunk, itt 194 ezer jegyet adtak el 2014-ben. Ezeken kívül népszerű volt még a Palánkos-völgy (171 ezer belépő), és a Konrád-völgybe vezető kék jelzésű turistaút (169 ezer belépő).
A legnagyobb tömeg természetesen augusztusban volt – az abban a hónapban eladott belépők száma eléri az 567 ezret –, míg a legkisebb forgalmat decemberben jegyezték fel.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés