Ismét látogatható a Bélai-cseppkőbarlang Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/26
Hirdetés
Több mint hét hónapos zárva tartás után május 15-én, pénteken ismét megnyitották a nagyközönség előtt a Bélai-cseppkőbarlangot Barlangligeten (Tatranská kotlina). A hosszú zárva tartásra a barlangban folytatott felújítási munkák miatt volt szükség. Ennek során a legjelentősebb munkálatokat a járdákkal és korlátokkal kapcsolatban végezték, több helyen kijavítottá a betonjárda elkopott részeit, valamint korrózióálló rozsdamentes anyagból készült új fémkorlátokat szereltek fel. „A barlangban a látogatási útvonal mellett felszerelt korlátok hossza eléri az 1100 métert, ennek életkora több helyen elérte a 80 évet” – mondta el Peter Gažík, a Szlovákia Barlangok Igazgatóságának munkatársa. A betonjárdák és korlátok javításának, cseréjének költsége ÁFA nélkül 373 000 € összeget tett ki. A helyreállítási munkák, melyeket egy selmecbányai cég végzett, tavaly októbertől március végéig tartottak.

Ugyancsak jelentős összeget fordítottak a barlang elektromos világítását biztosító kábelek cseréjére. Új vezetékeket, vezérlőegységeket, kapcsolótáblákat, valamint LED technológián alapuló világító eszközöket telepítettek a barlangban. Üzembe helyeztek egy tartalék áramforrást arra az esetre, hogy ha áramszünet miatt hosszabb ideig szünetelne az áramellátás, ez legalább egy napig akkor is biztosítsa a barlang energiaellátását. A látogatók által észlelhető legjelentősebb változás a szakember szerint a barlang megvilágítása lesz, melynek köszönhetően a látogatók az eddigiektől eltérő képet kaphatnak erről a szép cseppkőbarlangról. Újdonság lesz a túra során kialakított megállóhelyeken az idegenvezető közelében látható fényjáték, melyet egy helyen zenei kísérettel kombináltak. A barlang új világításának költsége, amely egy német világítástechnikai cég és egy iglói vállalkozás közös kivitelezésében zajlott, csaknem 460 000 € összeget tett ki, ÁFA nélkül.
A Barlangliget közelében található barlang felújítását Európai Uniós forrásokból finanszírozták. A felújítási munkák októberben kezdődtek, a munkásoknak a barlangban végzett tevékenység során az egyedi körülményekkel is meg kellett küzdeniük. A barlangban végzett munka fizikailag nagyon megterhelő, hiszen a belső térben 97 %-os a páratartalom, +5 °C az állandó hőmérséklet, és 120 méterrel a felszín alatt kellett dolgozni. A munkákat végző társaságnak meg kellett felelni a földalatti munkavégzéshez szükséges feltételeknek, és a munka során figyelemmel kell lenni a rendkívül szigorú biztonsági előírásokra is. A Bélai-cseppkőbarlangban évente több mint 100.000 látogató fordul meg, ezzel Szlovákia második leglátogatottabb barlangja, emellett az egyetlen, amely a Magas-Tátra közvetlen közelében, de már a Bélai-Tátra alatt található.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés