A Tátrai csúcsok története V.-VI. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/02
Hirdetés
V. rész – Legendák és illúziók
Blásy nem tartotta szükségesnek, hogy nyilvánosságra hozza a Tengerszem-csúcs első megmászásának történetét. Számára ugyanis a csúcs megmászásának nem volt semmi gyakorlati értelme. Vagy mindez csak jól ki volt gondolva? A Barát a Tátra lengyel oldalán hegymászó-legendává vált. A Tátra legnehezebb útvonala egy kis hegyes csúcsra vezet a Halastó felszíne fölött. Falain sokáig még biztosító-hurkok sem voltak..
Tengerszem-csúcs – Rysy, 2499 m (lengyelül: Rysy, németül: Meeraugspitze)
A Tengerszem-csúcs több dologban is első. A legnépszerűbb csúcs, a turisták számára is elérhető legmagasabb csúcs, és valószínűleg a leglátogatottabb is. Egy teherhordóval együtt lépünk be a Tátra legmagasabban fekvő menedékházába, ahol történeteket hallunk a közelmúltról.

V. I. Lenin nyomdokain több ezren tették tiszteletüket – kevésbé turista érdeklődésű emberek is – a proletariátus negy vezére előtt. Tényleg járt Lenin a csúcson? Vagy csak politikailag ügyesen kitalált és még jobban propagált illúzió? Idővel az egész elhomályosult, ma már csak talány. Maradandóak azonban azok a valós értékek, amelyért érdemes megmászni a Tengerszem-csúcsot. A szlovák és lengyel részre nyíló csodálatos kilátás, fokozva közelebbi csúcsok látványa által, lábunk alatt mélykék tavakkal.
Első feljegyzett nyári megmászás: 1840, Blásy Ödön.
Első feljegyzett téli megmászás: 1884, Theodor Wundt, Horvay Jakab.
A csúcsot a szlovák oldalról a Menguszfalvi-völgyből vagy a lengyel oldalról a Halastótól lehet megmászni jelzett turistautakon.

Barát – Mních, 2068 m (lengyelül: Mnich, németül: Mönch)
Ahogy a nevéből is nyilvánvaló, különös alakja egy szerzetesére emlékeztet. A Halastó tükre fölött magasodik, és a lengyel oldal legszebb csúcsai közé tartozik. Legendák szövik körül, a lengyelek számára pedig jelképpé vált, mégpedig a szépség, egyediség és megközelíthetetelenség jelképévé. Első megmászásának napját a lengyel hegymászás születésnapjának is tekintik. A Tátra legnehezebb útvonala ugyanis éppen a Barát csúcsára vezet. Sok ember álma a kultikus, apró hegyes csúcs nehéz útjának megmászása.
Első feljegyzett nyári megmászás: 1879, Jan Gwalbert Pawlikowski, Maciej Sieczka.
Első feljegyzett téli megmászás: 1910, Henryk Bednarski, Jerzy Cybulski, Walery Goetel, Józef Lesiecki, Leon Loria, Stanisław Zdyb.
A Barát-ra a Halastótól hegyivezetővel lehet fölmászni.

VI. rész – Nyomok a gerincen
Nyugati- Magas- és Bélai-Tátra. Mindezeket egy gyönyörű, hosszú gerinc egyesíti. A gerincen több mint 130 csúcsot, tornyot tartanak számon. Ezen a gerincen télen, mindeféle támogatás nélkül végigmenni, anélkül, hogy kihagynának akár csak egyetlen csúcsot, hogy akár csak egyszer is lemennének valamelyik völgybe, igazi kihívást jelent. Két jóbarát olyan történetet vitt véghez, amilyen korábban egyetlen más csapatnak sem sikerült. Ez a történet a bátorságról és a félelemről, az erős vágyról és a kétségbeesésről, a kitartásról és a fájdalomról, egyszóval a barátságról szól.
A térképeken látható fehér foltok időtlen idők óta lenyűgözték az embereket. Sokan keresik a fehér foltokat. A Tátra főgerincének téli végigjárása sokáig hatalmas kihívást jelentett. Fizikális, technikai és mentális kihívás volt egyben. A főgerinc téli bejárása korábban csak Pavel Pochylýnak sikerült 1979-ben. Az ő útja után 34 évvel három jóbarát próbálta meg megimsételni ezt a nem mindennapi teljesítményt. A jéggel borított éles gerinc alaposan próbára tette elkötelezettségüket. A főgerinc végigjárása saját határaik megtalálásában is segítette őket.
A három jóbarát nyugatról, a Liptóhutai-nyeregből indult, és a Liptói-Tátra teljes főgerincén át már csak ketten, Mišo Sabovčík és Adam Kadlečík érték el a Magas-Tátra főgerincét. A „Nyomok a gerincen” című film nem csak ennek a mászásnak a nehézségeit rögzítette, de bemutatja a korábbi részekben már megismert csúcsokat is, hogy mint egy mozaik képeit, összerakjuk a tátrai csúcsok meghódításának történetét.

Forrás: http://www.k2studio.sk; http://www.k2studio.sk; Fordította: Pálossy László
Hirdetés
Hirdetés