Téli túrák a Tátrában – II. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/09
Hirdetés
A Tátrában minden télen előfordulnak lavinák. Ezek közül előfordul néhány kisebb lavina, míg mások erősebbek, melyek nagy kiterjedésű erdőket és épületeket is képesek elpusztítani. A lavinák az időjárástól a lejtők meredekségétől és tájolásától, a hó típusától és az emberi tényezőktől függően egymástól nagyon eltérőek lehetnek. A lavinaveszély mértékének meghatározására Lengyelországban és Szlovákiában az öt fokozatú nemzetközi skála van érvényben, melyben az egyes fokozat a legalacsonyabb szintű veszély.

Nem szabad azonban megfeledkezni egy nagyon fontos dologról: nem létezik olyan, hogy „biztonságos lavinaveszély”! Még egyes fokozat esetén is előfordulhatnak olyan lavinák, amelyeknek tragikus következménye lehet. Sőt, a statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb lavinabaleset alacsonyabb fokozat idején következik be, olyankor, amikor többen elindulnak a hegyekbe, mivel úgy vélik, hogy kellően biztonságban vannak.
A kockázat mértékétől függetlenül télen bármikor előfordulhatnak lavinák. A felhívások, a kérések, a csökkenő árak ellenére még mindig sok turista nem rendelkezik lavinamentő felszereléssel, pedig a különbség aközött, hogy valakinél van detektor, vagy nincs, sok esetben a kulcs a túléléshez.
Elsősorban a lavinaveszély miatt nem ajánlott télen egyedül túrázni a hegyekben. Amennyiben lavinába kerülünk, ezt követően nagy valószínűséggel más emberek segítségére szorulunk. Emiatt az együtt túrázóknak a túra során mindvégig megfelelő távolságot kell tartani egymástól annak érdekében, hogy csökkentsék annak valószínűségét, hogy egy esetleges lavina a csoport valamennyi tagját magával sodorja.

Hirdetés
Hirdetés