Svinica / Świnica Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/04
Hirdetés
A Svinica (Świnica) erőteljes sziluettje kiemelkedik a tátrai panorámából, magára vonja a hegy lábánál nézelődő turisták figyelmét. Nem csoda hát, hogy ez a csúcs már régóta a tátrai kirándulások egyik legnépszerűbb úticélja. A Svinica a Magas-Tátra főgerincén emelkedik, annak nyugatról az első jelentős csúcsa. A csúcsban egy jelentős mellékgerinc ágazik el a főgerincből, ez nem más, mint a Svinica 9 km hosszú keleti gerince, amelyen a híres Sas út is megtalálható, és amely egészen a Woloszynig (Wołoszyn) húzódik. A Svinica három völgy, mégpedig a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa), a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) és a szlovák oldalon található Csendes-völgy (Tichá dolina), pontosabban ez utóbbinak felső mellékvölgye, a Walentko-völgy (Dolina Walentkova) fölött magasodik.

A csúcsnak két orma van, az alacsonyabb, csak hegymászók számára elérhető orom 2291 méter, míg a magasabb, turisták által is elérhető orma 2301 méter magas. A két ormot az Alsó-Svinica-oromrés (Niżnia Świnicka Szczerbina) választja el egymástól.
A csúcs első meghódítói már a XVIII. században jártak a csúcson, mégpedig trigonometriai mérések céljából, majd a turisták 1867-ben foglalták el a híres hegyi vezető, Maciej Sieczka vezetésével. A csúcs a későbbi években népszerű turista célponttá vált megfordult itt többek között Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Maria Skłodowska-Curie és Vlagyimir Iljics Lenin is.
Viszonylag könnyű megközelíthetősége, különösen a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető felvonó átadása óta turisták tömegei keresik fel, sokszor figyelmen kívül hagyva az útvonal potenciális nehézségeit. Jelenleg a csúcsot két oldalról lehet megközelíteni: a Svinica-hágóból (Świnicka Przełęcz) vagy a Zawrat-hágóból (Zawrat). A két útvonal eltérő nehézségű, de egyik sem alkalmas arra, hogy olyan turisták használják, akik csak most ismerkednek a tátrai túrázással. A Svinica-hágóból érkező, jelentős részében láncokkal biztosított, közepesen meredek terepen vezető útvonal a közepesen tapasztalt turistáknak nem okozhat problémát. A Zawratról a csúcsra vezető útvonal viszont sokkal nehezebb – nagyon kitett lejtőn vezet, és a meredek-sziklás terepen történő megfelelő tájékozódási képességet igényel. Mivel az útvonal sok szakadékot keresztez, ez az ösvény különösen veszélyes a nyár elején még megmaradt téli hófoltok keresztezése esetén – a Lengyel-Öt-tó völgye felé történő kicsúszás következtében sok turista vesztette már itt életét.
A Svinica környezetében a turistákra leselkedő veszélyek nagyságát jól szemléltetik a lengyel hegyimentők (TOPR) statisztikái: a régióban eddig kb. 120 mentőakcióra került sor, a halálos áldozatok száma meghaladja a negyvenet. A jól felkészült turistáknak azonban megfelelő időjárási körülmények között a csúcs szép úticél lehet, amely érdekes nyomvonallal és festő kilátással csábítja magához az embert.
A Svinica nevét a helyi őslakosoktól, a góraloktól kapta, akik szerint a csúcs a Zakopane fölé magasodó Gubałówka gerincéről nézve disznófejre hasonlít (świnia magyarul disznó). Korábban a csúcsot Dźwinią Skałą (Belsazar Hacquet tátrai panorámáján 1793-ban), később Szwinią Skałą néven ismerték, majd a XX. század első felében ebből alakult ki mai elnevezése.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés