Hegyi balesetek, emberi tragédiák a médiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/16
Hirdetés
A február 21-22-i hét végén több, tragikusan végződött lavinabaleset is előfordult a Lengyel-Tátrában. Ennek kapcsán egy lengyel blogger az alábbi gondolatokat osztotta meg az emberi tragédiáknak a kereskedelmi médiában történő tálalásáról: „Az elmúlt hétvége rossz, csúnya, alattomos és végeredményben nagyon tragikus volt. Négy ember a hó alatt, kettő eltűnt, megszakított, majd ismét folytatódott mentőakció… Nagyon sajnálom ezeket a tényeket, de szeretném felhívni a figyelmet az események sötétebb oldalára, nevezetesen az emberi tragédiák üzleti célú tálalására. Ezúttal nem lesznek szép fotók, idilli hangulat, csak néhány keserű mondat az emberi kapzsiságról…

A televíziókban az ismeretlen hegymászó „szakértők” az újságírókkal együtt az első balesettől az eltűntek megtalálásáig tartó napokban pánikrohamot keltettek azokban a nézőkben és olvasókban, akik saját szemükkel még soha nem látták a téli hegyeket, és a hitelesnek tűnő „szakértőket” hallgatva biztosak lehetnek abban, hogy háromszor biztonságosabb egy ketrecben egy tigrissel együtt bezárva lenni, mint lemenni a Zawratról…
Írom ezt azért, mert mint aktív téli sportoló elmondhatom, hogy mindent megteszek azért, hogy a családom, a rokonaim, barátaim abban a tudatban éljenek, hogy igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy maximalizáljam a biztonságot, és amennyire csak tudom, a minimálisra csökkentsem a kockázatot. Ezzel szemben napok óta rég nem látott rokonok és barátok, mint egy szellemre néznek rám, és remegő hangon kérdezik, hallottam-e mi történt a Zawraton, vagy a Nagy-Morgás katlanban?
Nézem az embereket, aki lehet az anyám, apám, barátom vagy ismerősöm, és látom a szemükben a borzadályt, hogy miután három héten át feküdtem a lavina alatt, feltámadok, és az éjszaka közepén kilépek a falból. Aztán előkerül egy beszélgetés a közelmúlt eseményeivel kapcsolatban, ahol a személyes véleményem, mint a témában kicsit járatosabb ember véleménye úgy hangzik, mint visszhang a túlvilágról. Abból, amit a TV-ben elmondtak – és ott mindig csakis az igazat mondják, amely széles körben alkalmazható – úgy tűnik, hogy mi, téli Tátra-turisták fél lábbal már a koporsóban vagyunk, melyet önmagunknak ácsolunk. A félelem spirálja forog, mint egy jól megtervezett gépezet, de minek?
Miért csinálja ezt a média? Miért nem beszéltek erről két héttel ezelőtt? Miért nem kérdezik meg a „szakértőket” a teljes téli szezonban a hegyekben történő biztonságos túrázásról? Mert szamárság a hegyekben a biztonságról beszélni! Ami számít, az érzelmek gerjesztése, a félelem, a gyűlölet, a csodálat… Mindenáron meg kell hódítani a nézőket, olvasókat. A lehető legtöbbet kipréselni az emberi tragédiákból, annyi pénzt csinálni, amennyit csak lehet azoknak a szerencsétlenségéből, akiknek rossz napjuk volt. De hogy ettől az anyai szívek össze fognak szorulni a félelemtől, amikor gyermekük akár csak nyáron is a hegyekbe indul túrázni, az már egyetlen rádió- vagy TV-állomásnak nem számít!
Aztán amikor elfogynak a hegyi tragédiák, következnek a „hétköznapi” hírek a megkínzott gyerekekről, a nagymamáról, aki saját ürülékében halt meg, és más hasonlók, egész Lengyelországból. A hegyek ismét biztonságos helyekké válnak a józanul viselkedő emberek számára. Az egyetlenek, akik mindig emlékezni fognak arra, mi történt a Zawraton és a Nagy-Morgás katlanban, a családtagok és a téli Tátra-járók…”
Ahogy a cikk elején jeleztem, ezek egy lengyel blogger gondolatai. Mindazonáltal olyan gondolatok – és ezért is fordítottam le, és osztom meg a magyar Tátra-járókkal –, melynek minden szavával egyet lehet érteni. Hiszen mi magunk is láthatjuk és olvashatjuk, hogy ha hegymászóval, turistával történik baleset, azt hogyan tálalja a magyar kereskedelmi média. A hasonlóság kísérteties. – Nagy Árpád.

Hirdetés
Hirdetés