Telihold és üstökös a Halastó felett – csodálatos éjszakai felvételek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/13
Hirdetés
A Halastó panorámája
Január 6-ról 7-re virradó éjszaka kivételes időjárási körülmények uralkodtak a Tátrában. A felhőtlen, tiszta égbolt és a telihold miatt tisztán lehetett látni a csillagokat, sőt, még egy üstököst is. Ezt a nem mindennapi égi látványosságot Dariusz Bobak kitűnő fotókkal és egy felgyorsított, ún. timelapse videóval örökítette meg. A lengyel fiatalember 10 éve foglalkozik asztrofotográfiával. Január 6-án az időjárási előrejelzésekben bízva különleges éjszakai felvételek reményében indult el a Tátra legnépszerűbb tavához, a Halastóhoz (Morskie Oko). „A -20 °C-os fagyban igencsak zordak voltak a körülmények, a látvány viszont hihetetlen volt” – mondta a fotós.

A Menguszfalvi-csúcsok és a Csubrina

Az üstötös, a legfényesebb pont a kép közepén

Halastavi menedékház

Abszolút felhőmentes égbolt, és tökéletes telihold. Azonban amellett, hogy megörökítette a Halastó partjáról nyíló hihetetlen panorámát, még egy különlegességet sikerült megörökítenie. Ez pedig a C/2014 Q2 Lovejoy nevű üstökös, amely a Nagy-Menguszfalvi-csúcs fölött volt látható. Ahogy az Crazy Nauka (Őrült Tudomány) nevű portálon olvasható, az üstökös pályája január 7-én közelítette meg legjobban (70 millió kilométer) a Földet.

 

A fotókon kívül Dariusz készített egy timelapse videót is, ez 2,5 óra eseményeit rögzíti 30 másodpercben (900 képkocka, 8 másodpercenként, ISO1000 és f2,8 érték mellett).

Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés