Négy nap (három éjszaka) a falban - nehéz mentőakciók a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/04
Hirdetés
Január 3-án két cseh hegymászó kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik új utat próbáltak nyitni a Ruman-csúcs (Rumanov štít) északi falán. Mászásuk közben azonban január 2-án, pénteken este az ónos eső vékony jégréteggel vonta be a sziklafalat, emiatt a mászók nem tudtak elmozdulni akkori helyükről, és mivel a kötélen történő leereszkedéshez nem volt elég a felszerelésük, ezért inkább hívták a hegyimentőket. A szlovák hegyimentők a mentés felgyorsítása érdekében kérték a lengyel hegyimentők és helikopterük segítségét. A helikopter négy hegyimentővel és a szükséges felszereléssel a fedélzetén indult a helyszínre, az erős szél (20 m/s) miatt azonban nem sikerült leszállni a völgyben, ahogy azt tervezték, ezért a Poprádi-tónál szálltak le. A mentőakció ezután a földön folytatódott, meglehetősen nehéz körülmények között. Jeges sziklák váltakoztak havas területekkel, melyeket jeges kéreg borított.

Miután két hegyimentő felmászott a Ruman-csúcsra, lokalizálták, majd egyikük kötélen lemászott a segítséget kérőkhöz. A bajba jutott hegymászók ezután a hegyimentők által kihelyezett kötélen jumár segítségével felmásztak a Ruman-csúcsra. Innen már mindannyian együtt ereszkedtek le az Omladék-völgybe, majd a Poprádi-tóhoz, ahol a hegymászók a falon töltött négy nap és három éjszaka után élve és egészségesen érkeztek vissza szállásukra. A mentőakció vasárnap reggel 2:00 órakor fejeződött be.
Forrás és fotó: http://www.hzs.sk

Ugyancsak nehéz mentőakción vannak túl a lengyel hegyimentők, akikhez szombaton este kb. 18:00 órakor érkezett a segélyhívás egy hegymászótól, aki a Keleti-Menguszfalvi-cúscs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) közelében próbált mászni, azonban a hirtelen elromló körülmények miatt egy bizonyos ponton megrekedt, és onnan biztonságban sem tovább, sem visszamászni nem tudott. A bejelentés után 20 hegyimentő indult a helyszínre, akik kb. hajnali 3:00-kor érkeztek meg a bajba jutott hegymászóhoz. A peches hegymászót kötéltechnika segítségével leeresztették a fal tövébe, majd elkísérték a Halastavi menedékházba, ahová egészségesen,m enyhén átfagyva érkezett meg.

Hirdetés
Hirdetés