Csak kettes? Már kettes! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/27
Hirdetés
A Tátrában a múlt héten szinte végi kettes fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Napjainkban azonban sok turista sajnos figyelmen kívül hagyja a kettes fokozat veszélyességét. A hegyi mentőszolgálatok a Tátra mindkét oldalán a nemzetközileg használt, 5 fokozatú skála alapján határozzák meg a lavinaveszély mértékét. Ez alapján akár úgy is tűnhet, hogy a kettes fokozatú lavinaveszély még biztonságos körülményeket jelent, hiszen még három fokozat van felette. Ez azonban téves vélekedés, és nagyon távol áll az igazságtól! A lavinahelyzet értékelése során leginkább csak a három alsó fokozatot kell ugyanis figyelni, hiszen négyes és ötös fokozat esetén el sem szabad indulni a hegyekbe! Jó példa erre az elmúlt héten, a Kis-Tarpataki-völgyben történt lavinabaleset, melynek során egy jelentős porlavina söpört le a lejtőn, magával sodorva két, a jelzett turistaúton haladó turistát. Egyikük sérülések nélkül megúszta a balestet, társa viszont súlyos végtag és gerincsérüléseket szenvedett.

A történelem számos példát ismer kettes fokozatú lavinaveszély idején bekövetkezett súlyos lavinabalesetre. Közülük az egyik legismertebb 2008. február 9-én történt, amikor az ismert lengyel 8000-es hegymászó, Artur Hajzer a Nyugati-Tátra lengyel részén túrázott. A Toman-hágóból a Sötét-hegyre történő felmenet során annak ellenére, hogy fokozott óvatossággal haladt felfelé, lavinába került, és egy pillanattal később hatalmas hótömeg sodorta lefelé. Néhány másodperc múlva Hajzer teljesen el volt temetve, de hatalmas szerencsével volt elegendő levegője, és végig a tudatánál volt, amíg a hegyimentők kiásták a hó alól.
A Tátrai Önkéntes Hegyimentők (TOPR) meghatározása szerint a 2-es fokozatú lavinaveszély „mérsékelt”, a harmadik pedig „jelentős” fokozatot takar. A hóval borított hegyvidéken történő mozgás megköveteli, hogy képesek legyünk felmérni a helyi lavinaveszély mértékét, különösen a meredek és a közepesen lejtőkön, és ennek megfelelően és adott esetben módosítsuk az útvonalunkat. Fontos tudni, hogy a hegyimentők által jelzett lavinaveszély az adott területre érvényes átlagos mértéket jelöl. Ezen belül egyes helyeken a lavinahelyzet akár sokkal veszélyesebb is lehet, mint azt az előrejelzésből várhatjuk.
Ne feledjük: a 2-es lavinaveszélyre történő figyelmeztetés a havas terepen történő bármilyen mozgást lehetővé tevő tartomány 2/3 részét kitöltő veszélyre figyelmeztet!
Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés