Bélai-Tátra, a földi Paradicsom Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/05
Hirdetés
Bár völgyeit nem díszítik tavak, mégis a Tátra legszebb és természeti értékekben leggazdagabb részének tartják. A Bélai-Tátra tulajdonképpen nem más, mint egy 14 km hosszú mészkőgerinc. A Magas-Tátra gránitjától eltérően a hegység mészkőből és dolomitból épül fel, ennek köszönhetően attól teljesen eltérő a formája és a megjelenése. A hegységet a Széles-nyereg (Široké sedlo, 1825 m) két részre osztja. Nyugati részének három kiemelkedő csúcsa a Murány (Muráň, 1889 m), a Holló-kő (Havran, 2151 m) és a Sirató (Ždiarska vidla, 2141 m). Keleti részét ezzel ellentétben enyhén hullámzó gerinc képezi, ennek legmagasabb pontja a Bolond-Gerő (Hlúpy, 2061 m).

A hegység első látogatói valószínűleg a pásztorok voltak a XIV. században, a XVII. században pedig rezet és más ércet bányásztak, valamint faszenet égettek ezen a területen. A Bélai-Tátra 1978-ig volt hozzáférhető a turisták számára, akkor a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) lezárta a hegységben vezető turistautakat. A lezárás fő oka a mészkőhegység ritka állat- és növényvilágának, természeti környezetének, elsősorban a havasi gyopár élőhelyének megőrzése volt. Napjainkban turisták csak a nyári turistaszezonban elérhető Monk-völgyet (Monkova dolina), a Hét-forrás-völgyet (Dolina Siedmych prameňov) és a Hátsó-Rézaknák-völgyét (Zadné Meďodoly) látogathatják.
Két fotós, Jozef Pitoňák és Martin Pitoňák az évek során számos fotót gyűjtött össze a Bélai-Tátráról és a környező területről. Hatalmas gyűjteményük birtokában úgy határoztak, hogy az év minden napján közzétesznek egy fotót a Bélai-Tátráról, láthatóvá téve ezzel Szlovákiának ezt a gyönyörű szegletét. A fotók a www.beliansketatry.sk címen érhetők el.
További fotók (Slideshow) itt érhető el!

Forrás és fotó: http://zdielame.eu
Hirdetés
Hirdetés