Márciusig zárva lesz a Bélai-cseppkőbarlang Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/08
Hirdetés
A Tátra szlovák oldalának egyetlen látogatható barlangja, a Barlangligetről (Tatranská Kotlina) elérhető Bélai-cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa) ez előttünk álló téli hónapokban teljes belső rekonstrukción megy keresztül, ezért hosszú évtizedek után első alkalommal a barlangot néhány hónapig a nyilvánosság előtt bezárják. „Itt az ideje, hogy a barlang belső részei is megújuljanak. Az eredeti, 80 éves fémkorlátok elrozsdásodtak, elavultak, itt az ideje, hogy új, rozsdamentes, a következő 100 évre megfelelő korlátokkal cseréljük ki ezeket” – mondta Jozef Bachleda, a Bélai-cseppkőbarlang vezetője. A korlátok cseréje mellett a barlang belső terében is szükségessé vált bizonyos helyreállítási munkák elvégzése, egyes helyeken a turistajárdák kiszélesítése, valamint a látogatók igényeinek megfelelően a lépcsők és betonjárdák javítása.

A felújítási munkák októberben kezdődtek, ám a munkásoknak a barlangban végzett tevékenység során az egyedi körülményekkel is meg kell küzdeniük. „A munkákat végző társaságnak meg kellett felelni a földalatti munkavégzéshez szükséges feltételeknek, és a munka során figyelemmel kell lenni a rendkívül szigorú biztonsági előírásokra” – tette hozzá Bachleda. A barlangban végzett munka fizikailag nagyon megterhelő, hiszen a belső térben 97 %-os a páratartalom, +5 °C az állandó hőmérséklet, és 120 méterrel a felszín alatt kell dolgozniuk. „A barlangban meglehetősen nehéz körülmények között dolgoznak a munkások, és bár elég hideg van, azt mondják, eddig még nem fáztak. Nagyon sok lépcső van a barlangban, így a munkásoknak naponta sokat kell lépcsőzni, miközben elkészítik az új korlátokat, és kihordják a régit. Például csak csőkorlátból 3 kilométer hosszúságú nyersanyagot kell a helyére szállítani, nem beszélve a további anyagokról és eszközökről” – fejezte be mondandóját a barlang vezetője.
Képriport a felújítási munkák megkezdéséről itt!

 

A Bélai-cseppkőbarlangban évente több mint 100.000 látogató fordul meg, ezzel Szlovákia második leglátogatottabb barlangja, emellett az egyetlen, amely a Magas-Tátra közvetlen közelében, de már a Bélai-Tátra alatt található. A Barlangliget közelében található barlang, melynek felújítását az Európai Uniós forrásokból finanszírozzák, előreláthatólag 2015. március végégig lesz zárva.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés