Új tanösvény a Király-hegyre Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/28
Hirdetés
Fotó: www.vas.cas.sk
Királyhegyaljai (Šumiac) aktivisták 2014 őszén új tanösvényt építettek ki az Alacsony-Tátra egyik ismert kilátópontjára, a legendás Király-hegyre (Kráľová hoľa, 1946 m). A projekt keretében új turistajelzéseket is felfestettek. A tanösvény Királyhegyaljáról (841 m) a kék jelzésen vezet fel a Király-hegyre, majd a zöld jelzésen vezet tovább a Király-sziklára (Kráľová skala, 1690 m), ahonnan egy újonnan kiépített sárga jelzésen juthatunk vissza a Királyhegyaljára vezető kék jelzésre. A turistaúton 1066 méter szintkülönbséget kell legyőzni kb. 16 km távolságon, amihez 7-8 óra menetidő társul. A tanösvény mentén 12 tájékoztató táblát helyzetek el, amelyekről különböző ismeretekkel (pl. a terület állat- és növényvilága, helyi sajátosságok) gazdagodhatunk szlovák és angol nyelven.

„Az útvonal nagy része nyitott terepen halad, a felső részén minden irányban nyitott kilátással. Az erdőhatár felett a felfelé és lefelé vezető utat is karók jelzik, így a tanösvény az év minden napján járható” – mondta el Milan Lacovič, a polgári társulás vezetője, a projekt szellemi atyja.
A turistaút közelében, az Elülső-nyereg (Predné sedlo, 1452 m) és a Havas-nyereg (Sedlo Snehová jama, 1650 m) között vezető kerékpárút mentén található, Zubrovica nevű forrás fölé kis házikót építettek, mivel a felfelé vezető út felső részén ez az egyetlen, a hótakaró alatt is hozzáférhető iható forrás. Az újonnan kialakított, sárga jelzésű turistaút lehetővé teszi a kiindulópontra más útvonalon történő visszatérést anélkül, hogy ez logisztikailag gondot jelentene. Néhány nappal a tanösvény augusztus végi megnyitása előtt a Hegyi Mentőszolgálat Alacsony-Tátrában dolgozó munkatársai járhatóvá tették a Király-szikla környékén a törpefenyők által benőtt, ezért meglehetősen nehezen járható részeket is. Ezeknek a munkáknak köszönhetően talán a Garamfőről (Telgárt) a Király-hegyre vezető zöld jelzésű turistaút is sokkal kényelmesebb, ezáltal talán látogatottabb is lesz, mint korábban. A Királyhegyaljáról a Király-hegyre vezető új tanösvény ünnepélyes megnyitójára 2014. augusztus 30-án került sor.

Hirdetés
Hirdetés