A megfelelő hátizsák kiválasztása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/12
Hirdetés
A jó hátizsák minden hegyi túrának szerves tartozéka. Kényelmes – hiszen lehetővé tesz számunkra, hogy kezünk szabadon maradjon –, emellett elfér benne minden szükséges felszerelésünk – élelmiszer, italok, meleg ruházat, térkép, fej- vagy kézilámpa, elsősegély felszerelés. Hogyan válasszunk magunknak kényelmes hátizsákot? Mert a hátizsáknak először is kényelmesnek kell lennie – méretében a saját igényeinkhez kell igazítani, megfelelő formájú legyen, és ne akadályozzon minket a mozgásban. A hátrésze legyen megerősítve, hacsak nem szeretnénk, hogy a túrabotok a fülünket csapkodják. Fontos, hogy a hevederek és a hátrész lélegző anyagbók készüljenek, ami megakadályozza az izzadást, és csökkenti a felsőruházat átizzadását. A vállpántok legyenek állíthatóak, és egyúttal puhák. A keskeny vállpántok mélyen testünkbe vághatnak, ami egyrészt kellemetlen, másrészt fájdalmas horzsolásokat okozhat.

Nagyon hasznos dolog a deréköv, amely jelentősen enyhíti a hát terhelését, és megakadályozza, hogy a hátizsák ne „repkedjen” jobbról-balra a hátunkon minden egyes lépésnél. Hosszabb hevederekkel más felszerelési tárgyakat is a hátizsákra rögzíthetünk, a teleszkópos túrabottól a váltócipőig. Hogy mindezek egy esőben ne ázzanak el, érdemes beszerezni egy esővédő huzatot, hacsak nem olyan hátizsákunk van, amelynél ez alaptartozék.
De a hátizsák legfontosabb funkciói természetesen a kisebb és nagyobb dolgok tárolására szolgáló zsebek, valamint egy oldalsó zseb a folyadék tárolására. Jó dolog, ha van a hátizsákon egy kisebb fogantyúszerű fül, melynél fogva kényelmesen felemelhetjük zsákunkat.
A hátizsákba bepakolva mindig a hátizsák aljára tegyük a nehezebb dolgokat. Ha nagyobb, kb. 60 literes hátizsákunk van, akkor jó, ha az alján is nyitható. Rövidebb túrákhoz ajánlott kisebb, kb. 30-35 liter űrtartalmú hátizsákokon hasznosak a kis tárolózsebek, melyek elrejtik a kulcsainkat, a mobiltelefont, és más ilyen kisebb dolgokat.
A hátizsákot nagyon fontos időnként impregnálni. Ez ugyan nem teszi teljesen vízhatlanná, de megakadályozza, hogy a kellemetlen nedvesség, pl. a ködpára vagy a szitálás átszivárogjon a felületén.

Forrás: http://www.tatry4u.pl; Fotó: polarsport.pl
Hirdetés
Hirdetés