Vadorzó-hágó vs. Tengerszem-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/10
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában, a Halastó (Morskie Oko) környékén két, komoly kihívást jelentő magashegyi túraútvonal várja a tátrai túrázás szerelmeseit. Az alábbiakban ennek a két, meglehetősen népszerű útvonalnak az összehasonlításával igyekszünk megkönnyíteni az egyik, vagy a másik útvonalra induló turisták felkészülését.

Vadorzó-hágó (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem (2307 m).
Ez egy széles, a Halastótól is jól látható hágó a monumentális Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowiecke Szczyty) tömbjében. Pontosan a hágóban emelkedik a jellegzetes Parasztocska (Chłopek, kb. 2330 m) nevű sziklatorony, melynek a hágó a lengyel elnevezését (pod Chłopkiem, magyarul kb. Parasztocska alatt) köszönheti. A hágó alatt található a Bendő (Bańdzioch) nevű katlan.

A Vadorzó-hágóba vezető nagyon változatos és látványos turistaútra úgy kell tekinteni, mint az egyik legérdekesebb tátrai turistaútra. A jelentős technikai nehézségek valamint a kitettség miatt a gyönyörű kilátás ellenére csak megfelelő tapasztalattal rendelkező turistáknak ajánlott. Különösen a Vadorzó-kilátó (Kazalnica Mięguszowiecka) megközelítése követel némi, a túraútvonalakon is szükséges hegymászó képzettséget. Ezzel szemben a hágóba vezető út felső szakasza egy érdekes, keskeny párkányon vezető traverz a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) alatt.

Tengerszem-csúcs. Fotó: Magické Tatry
Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 és 2503 m).
A Tengerszem-csúcs tulajdonképpen egy háromormú csúcs, melyek közül kettő érhető el jelzett turistaúton: az északi orom (2499 m, ez Lengyelország legmagasabb pontja, amely pontosan a szlovák-lengyel határon fekszik), valamint a kicsivel magasabb középső orom (2503 m, ez teljes egészében Szlovákiában található). Különösen ez a legmagasabb oromról nyílik a tátrai csúcsokról elénk táruló egyik legszebb panoráma.
A Tengerszem-csúcsra vezető jelzett turistaút szintén nagyon látványos és lenyűgöző. Ennek nagy része rideg és sötét beszögellésben, pl. a Hosszú-kőfolyáson (Długi Piarg) és a Tengerszem-csúcs alatti katlanban (Kocioł pod Rysami) vezet, amely jelentős veszélyforrás lehet a nehéz terepen. Jelentős technikai nehézség vár ránk a nagy tengerszint feletti magasságban található sziklás tarajon, valamint a csúcstömb alatti utolsó szakaszon. A legnagyobb kitettség viszont a sziklás taraj leküzdése után, egy kisebb nyergecskét harántolva tapasztalható.

Elhelyezkedésük
Vadorzó-hágó. Fotó: Magické Tatry
A Vadorzó-hágó a Tátra főgerincén, a Középső-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Pośredni, 2393 m) és a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny (2410 m) között található.
A Tengerszem-csúcs is a Tátra főgerincén található, mégpedig a Békás-tavi-csorba (Żabią Przełęcz, 2225 m) és a Hunfalvy-hágó (Wagą, 2340 m) között. Érdemes hozzátenni, hogy a Békás-tavi-csorba és a Tengerszem-csúcs között helyezkedik el a három (Nyugati-, Középső- és Keleti-) Tengerszem-torony (Żabią Przełęczą). A csúcs és a Hunfalvy-hágó közötti gerincből viszont a Hunfalvy-púp (Kopa nad Wagą (2390 m) emelkedik ki. Sőt, azt is fontos tudni, hogy Lengyelország legmagasabb pontja egy elágazási pont, melyből északi irányban egy jelentős oldalgerinc ágazik el, rajta többek között a Dénes-csúccsal (Niżnie Rysy, 2430 m).

Az útvonal
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) Halastó (Morskie Oko, 1395 m) – Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1583 m) – Bendő (Bańdzioch) – Vadorzó-kilátó (Kazalnica, 2159 m) – Vadorzó-hágó (Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m).
Távolság kb. 11,3 km, szintkülönbség kb. 1400 méter, szintidő több mint 6 óra.

Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) Halastó (Morskie Oko, 1395 m) – Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1583 m) – Hosszú-kőfoláys (Długi Piarg) – Tengerszem-csúcs alatti katlan (Kocioł pod Rysami) – Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami*, 2054 m) – Tengerszem-csúcs alatti katlan (Kocioł pod Rysami) – Taraj (Grzęda) – Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m és 2503 m).
* A Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) nem pontosan a turistaúton, hanem annak szomszédságában fekszik és könnyen megközelíthető.
Távolság kb. 12,6 km, szintkülönbség kb. 1600 méter, szintidő közel 7 óra.

Mesterséges segédeszközök
Vadorzó-hágó. Fotó: Wieczna Tułaczka
Vadorzó-hágó: néhány hágcsó
Tengerszem-csúcs: néhány hágcsó és nagyon sok lánc. Az első rövid láncos szakasszal a Tengerszem-csúcs alatti katlanban találkozunk, majd a következő, jóval hosszabb láncos szakasz Taraj megmászása során vár ránk. Az útvonal végén, a csúcstömb alatt, a nyergecske fölött pedig egy újabb, rövid, immár az utolsó láncos szakasz következik. Összességében az út során több mint 300 métert láncok mellett kell megtenni.

A turistaút forgalma
Vadorzó-hágó: kis forgalom. Jelentős vonzereje ellenére ez az útvonal általában békés és nyugodt, nagyobb forgalom csak ritkán, például napsütéses hétvégéken vagy a nyári csúcsszezonban adódik.
Tengerszem-csúcs: nagy forgalom. A Tengerszem-csúcsra a lengyel oldalról felvezető útvonal sokkal népszerűbb, mint a Vadorzó-hágóba vezető útvonal. Ezen a turistaúton csak este és nagyon korán reggel lehetünk magányosak, sőt, a nyári csúcsszezonban torlódások alakulhatnak ki, ezzel együtt pedig magán a csúcson is tolongásra kell felkészülni.

A nehézségek szubjektív összehasonlítása:
Tengerszem-csúcs. Fotó: Robert Szcząchor
Állóképesség: nagyobb állóképességre a Tengerszem-csúcsra vezető túránál van szükség. Ennek három oka van: hosszabb útvonal, nagyobb szintkülönbség és nagyobb tengerszint feletti magasság.
Technikai nehézségek: egyértelműen nagyobbak a Vadorzó-hágóba vezető úton. A leginkább figyelemre méltó szakasz a Vadorzó-kilátó megközelítése. Ugyanakkor a Tengerszem-csúcsra vezető út meredek, sziklás része jelentősen ki van könnyítve, ami jelentősen csökkenti az út nehézségi fokát.
Kitettség: mindkét esetben többé-kevésbé azonos nagyságú, jelentősnek mondható. Jobb, ha ezeken a turistautakon elhitetjük magunkkal, hogy nem félünk a magasságtól, de a biztonságos áthaladáshoz higgadtnak és nyugodtnak kell maradnunk, és bízni kell önmagunkban.
Kőhullás: sokkal nagyobb a kockázat a Tengerszem-csúcsra vezető útvonalon, amelynek nagy része törmelékes vályúban vezet, ahol folyamatosan számítani kell lehulló kövekre – főleg a Hosszú-kőfolyás alsó részén, valamint a Tengerszem-csúcs alatti katlan felett.
Lavinaveszély: mindkét útvonalon jelentős lehet, de azért úgy tűnik, hogy a Tengerszem-csúcsra vezető útvonal sokkal sebezhetőbb lavinaszempontból.
Téli körülmények fennmaradása (nyári hófoltok): mindkét útvonalon hosszú szakaszban megmaradhat a firnes hó. Ezeken az útvonalakon néha még a nyári szezon közepén is találunk firnes hófoltokat, főleg az olyan nyári szezonban, amelyet a szokásosnál is havasabb tél előzött meg. Ezeket figyelembe véve talán a tengerszem-csúcsra vezető útvonal a problémásabb.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Vadorzó-hágóba vezető turistaút talán nagyobb technikai nehézséget jelent, ezzel szemben a Halastótól a Tengerszem-csúcsra vezető útvonalon nagyobb állóképességet igényel, és egy kicsivel több objektív veszélyt rejt magában.

Hirdetés
Hirdetés