Bialkai-szénégető – Liptói-határhegy / Szpiglasowy Wierch Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/11
Hirdetés
A Miedziane-hágón (Szpiglasową Przełęcz) történő átkelés egy nagyon érdekes túra, hiszen a hágóból bepillantást nyerhetünk egyrészt a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich), másrészt a Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego potoku) is. A hágó a Lengyel-Öt-tó völgye felől láncokkal és kisebb technikai nehézséggel érhető el. A hágóból a sárga háromszög jelzésen lehetőség van felmenni a közeli Liptói-határhegy csúcsára.

Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska)
Amennyiben a túra kezdetét jelentő Bialkai-szénégető parkolóba szeretnénk eljutni, akkor a zakopanei buszpályaudvarról a „Morskie Oko” feliratú kisbuszok valamelyikére kell felszállni. A fuvarozók azért használják ezt a jelzést, hogy a megkönnyítsék a tájékozódást azon kevésbé tapasztalt turistáknak, akik a Lengyel-Tátra leglátogatottabb pontjára, a Halastóhoz (Morskie Oko) szeretnének feljutni az oda vezető aszfaltozott úton.

Ez nem jelenti azt, hogy az autóbuszok felmennének a tóig, ezek is csak a parkolóig közlekednek, a kirándulás kiindulópontja természetesen a Bialkai-szénégető parkoló. Zakopanéból a 30-35 perces útért 10 złotyt kell fizetni, majd a nemzeti park belépő megvásárlása után elindulhatunk a Halastó felé. Már a túra kezdetén gondolni kell viszont a visszaútra, hiszen az autóbuszok nyáron és a hétvégéken kb. 21:00 óráig közlekednek, télen és hét közben viszont jelentősen korábban (18-19 óra) indulnak Zakopanéba az utolsó járatok. Ha ezután érkezünk vissza a parkolóba, problémát okozhat megfelelő gépjárművet találni, a parkoló viszont Zakopane központjától elég jelentős távolságra helyezkedik el. A parkoló az egykori határátkelőhely, Lysza Polana (Łysa Polana), valamint a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető turistaút kezdetéhez közel helyezkedik el, Zakopanéból és Bukowina Tatrzańska településről autóval jól megközelíthető, a parkolásért egész napra 20 złotyt kell fizetni.

Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza)
A Mickiewicz-vízesések tulajdonképpen három nagyobb és több kisebb lépcsőből álló vízesések sorozata a Roztoka-patakon, amely a Bialka-patak (Białka) mellékfolyója. A vízesések fölött átvezető jellegzetes híd a XX. század elején épült, melyről a turisták megcsodálhatják a Középső-vízesést, valamint hallhatják a vízesés többi lépcsőjének hangját. Ennek a jellemző, mennydörgésre emlékeztető hangról kapta ez a hely eredeti gorál nevét (Wodogrzmoty). Ma használt nevét a híres lengyel költőről, Adam Mickiewiczről kapta (aki azonban soha nem járt itt) annak emlékére, hogy a költő hamvait 1891-ben szállították vissza Lengyelországba, és a krakkói Wawelben helyezték örök nyugalomra. A vízesések közelében lévő, hatalmas fákból készült padokon és asztalokon megpihenhetünk és uzsonnázhatunk, valamint a közelben mobil illemhelyek is felállításra kerültek. A padoktól jobbra indul a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető zöld jelzésű turistaút, balra ugyancsak a zöld jelzésen a Roztoka menedékházhoz juthatunk, az aszfaltúton pedig tovább mehetünk a Halastó felé.

Nagy-tó. Fotó: Michał Skorupski
Nagy-tó (Wielki Staw Polski)
A Nagy-tó a Tátra legmélyebb tava, legmélyebb pontja alig marad el a 80 métertől (ezzel a harmadik legmélyebb tó Lengyelországban). A szakértők között folyamatos vita van arról, hogy melyik tó a nagyobb: a Halastó vagy a Nagy-tó? A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az előbbi, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a tavakat még a két világháború közötti időszakban mérték fel, és ezek a mérési eredmények lehet, hogy helytelenek, vagy egyszerűen csak elavultak. A Nagy-tó felülete kb. 34 hektár. Ez messze a legmonumentálisabb vízmedence a Lengyel-Öt-tó völgyében, amely azonnal a turisták szemébe ötlik, amennyiben a Siklawa-vízesés (Siklawa) felől közelítik meg a völgyet. Érdekesség, hogy a tó partján állt a legrégebbi tátrai pásztorszállás, valószínűleg még a XVII. században. A tó közelében található a Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinei Pięciu Stawów Polskich), és a tó partjáról tovább mehetünk egyrészt a Sas út (Orla Perć), másrészt a Réz-hágó felé.

Útkereszteződés a Nagy-tó felett
A Lengyel-Öt-tó völgyében, Stanisław Bronikowski emléktáblája közelében (aki 1917-ben vesztette életét, miközben elsőként próbálta megmászni a Zamarla-torony déli falát) útelágazást találunk. A kék jelzésen a menedékháztól a Zawrat-hágóra (Zawrat) juthatunk, a keresztező sárga jelzésen pedig egyrészt a Miedziane-hágóra és a Lipti-határhegyre (balra), másrészt a Sas úton lévő Zerge-csorbába (Kozia Przełęcz) juthatunk fel (jobbra).

Liptói-határhegy (Szpiglasowy Wierch)
A Liptói-határhegy (2172 m) a Tátra főgerincén emelkedő népszerű csúcs, a Liptói-fal (Liptowskie Mury) legmagasabb pontja, amely a Sima-hágó (Gładka Przełęcz) és a Chałubiński-kapu (Wrota Chałubińskiego) között, három völgy találkozási pontjában helyezkedik el. Ezek a Lengyel-Öt-tó völgye, a Barát-völgy (Dolinka za Mnichem), valamint a szlovák oldalon található Fenyves-tavi-völgy (Temnosmrečianska dolina). A csúcs és a hágó lengyel elnevezése a valaha a Barát-völgy felső részében bányászott antimon német nevéből (Spießglas) ered. A csúcsot eredetileg formája miatt Vastag-hegynek (Gruby Wierch) nevezték, ezt a nevet a szlovák elnevezése (Hrubý štít) a mai napig megőrizte. A Miedziane-hágón (Szpiglasową Przełęcz) átvezető sárga jelzésből annak változataként a sárga háromszög jelzés vezet a csúcsra. A II. világháború előtti a Halastótól (Morskie Oko) a Liptói-határhegyen, a Liptói-falon és a Svinicán (Świnica) át egészen a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) akkor felépült felvonóig vezető turistautat terveztek kialakítani. A javasolt útvonal hegymászó körökben nagy ellenszenvet váltott ki, amelyet azonnal el is neveztek Kocaturista-sztrádának (ceprostrady). A tervet a csehszlovák hatóságok – akikkel Lengyelországnak akkoriban nem volt a legjobb kapcsolata – első perctől kezdve kifogásolták, emiatt aztán a tervezett útvonalnak csak az első, lengyel területen vezető része valósult meg. Ennek az útvonalnak a Liptói-határhegyen vége szakad, onnan vissza kell fordulni a Réz-hágóba, ahonnan leereszkedhetünk akár a Lengyel-Öt-tó völgyébe, akár a Halastavi-völgybe.

Barát-völgyecske (Dolinka za Mnichem)
A Barát-völgyecske nem más, mint egy elhagyatott, sziklás teknő a Barát (Mnich), a Csubrina (Cubryna) a Liptói-határhegy és a Réz-hágó által közrefogva. A holdbéli tájat az utolsó eljegesedés során bekövetkezett tektonikus mozgások alakították ki. A völgy küszöbe alatt található a Réz-hágóba (Szpiglasową Przełęcz) vezető sárga jelzésből a völgybe vezető piros jelzésű turistaút elágazása. Az elágazástól a sárga jelzésű Kocaturista-sztrádán (Ceprostrada) tovább mehetünk a Réz-hágóba, vagy a völgyecsek közepén vezető piros jelzésen felmehetünk a Chałubiński-kapuba (Wrota Chałubińskiego). Az elágazás közelében található az időszakosan eltűnő Staszic-tó (Staw Staszica), melynek partján egykor egy néhány embernek menedéket nyújtó egyszerű hajlék is volt. Ez a hely a népszerű Barát csúcsát a különböző útvonalakon elérő sziklamászó útvonalak kiindulópontja is egyben. Gyakran találkozhatunk itt hegymászókkal, mivel ez a magányos sziklacsúcs rendkívül népszerű a mászók körében – aligha véletlenül, hiszen valóban szép. A völgyben található a piciny Hátsó-Barát-tavacska (Zadni Mnichowy Stawek), amely a legmagasabban (2070 m) lévő állóvíz a Lengyel-Tátrában.

Halastavi menedékház (Schronisko nad Morskim Okiem)
Lásd a Halastavi menedékház című bejegyzést!

Bialkai-szénégető (980 m) – Mickiewicz-vízesések (1099 m) a piros jelzésen 50 perc.
Mickiewicz-vízesések – Nagy-tó (1665 m) a zöld jelzésen 2 óra 15 perc.
Nagy-tó – Útkereszteződés a Nagy-tó felett (1740 m) a kék jelzésen 25 perc.
Útkereszteződés – Liptói-határhegy (2172 m) a sárga jelzésen 2 óra.
Liptói-határhegy – Barát-völgyecske (1788 m) a sárga jelzésen 50 perc.
Barát-völgyecske – Halastavi menedékház (1410 m) a sárga jelzésen 1 óra 10 perc.
Halastavi menedékház – Mickiewicz-vízesések (1099 m) a piros jelzésen 1 óra 30 perc.
Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (980 m) a piros jelzésen 40 perc.
Teljes menetidő felfelé 9 óra 40 perc.
Az útvonal nehézsége: nehéz.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés