Hol nyugszik Hohenlohe herceg? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/08
Hirdetés
Bizonyára sokan hallottak már Christian Kraft von Hohenlohe-Oehringen hercegről. Javorina. Lándok, Felsőhági, a Batizfalvi-, Stólai-, Menguszfalvi-völgyek egykori tulajdonosa annak idején 15.000 hektár korlátlan ura volt. Nem mellékesen a porosz hadsereg korábbi tábornoka, lelkes vadász, a Poprádi-tónál építendő menedékház kezdeményezője. Annak ellenére, hogy nemesi evangélikus családból származott, és főúri neveltetésben részesült, egész életét egy nem nemesi, ráadásul katolikus családból származó feleség, a lengyel származású Otilie Lubraniec-Dambski oldalán élte le. Egész életüket a nemesi Hohenlohe családtól távol, Javorinán élték le, ahol a herceg 1922-ben temette el 54 éves korában elhunyt feleségét. Négy évvel később, 78 éves korában 1926-ban a herceg is meghalt. Egymás mellé temették őket a javorinai temetőben.

Aki a javorinai temetőbe betérve Hohenlohe herceg és felesége síremlékét szeretné meglátogatni, azt ösztönösen minden bizonnyal a templom fölött álló nagy, fehér kripta felé vezetik lépései. Az ajtó üvegén benézve azonban meglepetés éri a látogatót. Ebben a kriptában az 1911-ben elhunyt Kegel Ede, a herceg javorinai és lándoki birtokainak egykori igazgatója nyugszik. A sírboltot maga Hohenlohe herceg építtette. Kegel Ede fontos ember volt Hohenlohe birtokán, amit az is bizonyít, hogy ő volt az első, akinek a herceg 10 év vadászati tilalom után lehetővé tette, hogy szarvasra vadásszon a javorinai és a szomszédos völgyekben. 
Maga Hohenlohe herceg és felesége egy lényegesen kisebb sírboltban nyugszik, balra az egykori jószágigazgató nyughelyétől. Mindkét emlékmű kulturális emlék.

Forrás és fotó: http://www.tatryportal.sk
Hirdetés
Hirdetés