290 éve született Cyprian barát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/26
Hirdetés
Cyprian barát (eredeti nevén Franz Ignatz Jaisge, 1724-1775) a sziléziai Polkovicében látta meg a napvilágot. Korán árvaságra jutott, így a szigorú elvek szerint élő titokzatos Kamalduli szerzetesek rendje fogadta be. Külföldi tanulmányai befejezése után a Dunajec melletti Vörös Kolostorban élő aszkéta szerzetesek orvosa, borbélya, patikusa, sőt szakácsa lett. A szerzetesi filozófiának megfelelően – természetesen a kor gyógyászati ismereteire alapozva – elsősorban gyógynövényekkel gyógyított. Komoly eredményekre tehetett szert, melyre az általa összeállított, barna bőrbe kötött 97 oldalas Herbáriuma a bizonyíték. Könyve összeállításán hat éven át, 1765-1771-ig dolgozott, amiben azonban semmi meglepő sincs, hiszen első részében – alapos gyűjtések során – 272 lepréselt növényt helyezett el, valamint tanácsokat adott a gyűjtésre, tartósításra. A második rész 36 oldalon jegyzetekben, leírásokban gazdag anyagot foglalt magában a leggyakoribb betegségek tüneteivel, valamint diagnózisokkal, azaz a kezelést gyógynövényekkel.

A tudós barát valószínűleg ismert lehetett, hiszen Cyprián jegyzeteiben sikeres kezelésekről számolt be. Cyptian barát Herbáriumát, mint a legrégibb tátrai növény­gyűjteményt 1882-ben a Felkán megalapított Felkai Tátra Múzeumban helyezték el, napjainkban a Tátrai Nemzeti Park tátralomnici múzeumában őrzik. A gyűjteményben felllehető gyógynövények keresése közben a széles érdeklődési körű barát a Tátrában is megfordult, így például 1756 körül a Fehér-víz-völgyben, majd az 1760-as évek vége felé a Javorinai-Fekete-tó-völgyében.
Az örökösen fúró-faragó atya 1768-ban egy olyan szárnyas szerkezetet épített, amellyel sikeres siklórepülést hajtott végre. A vitorlázó repülőgépek ősének tekinthető szerkezetével a környékbeli Korony-hegyről sikeres lesiklást végzett, átrepülte a Dunajec folyót és a kolostor udvarán landolt. Egyházi felettesei azonban nem nézték jó szemmel szárnypróbálgatásait, a nyitrai püspök 1770-ben Cyprián fráter ördögszekerét Szepesbéla főterén elégettette. 

Hirdetés
Hirdetés