A Bialka-rét – Vitéz Somogyvári Gyula Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/12
Hirdetés
Az I. világháborúban szerzett érdemeiért 1921-ben vitézzé avatott Vitéz Somogyvári Gyula „Ne sárgulj, fűzfa!” című, 1939-ben megjelent regénye az I. világháborúban játszódik, a regény főhősének a Tátrában töltött szabadságát meséli el. A regény 1. kötetének cselekménye a Magas-Tátrában, közelebbről Zúgón játszódik. A könyv lapjain bebarangolhatjuk a Magas-Tátra kissé méltatlanul háttérbe szorult északi részének tájait. Az alábbi mondatokkal az író a Bialka-réten rátörő érzéseket írja le (eredeti helyesírással).

„…- A Bialka-rét! – magyarázta a nagyobbik André-leány. – Ó, ha nyáron látná! Olyankor, amerre csak ellát: virág, virág, mindenütt virág! Jöjjön el egyszer nyáron is!
- Eljövök, hogyne jönnék Mártuska! – ígértem készségesen. – Most már úgyis vége lesz a háborúnak s ha megérem, eljövök a jövő nyáron.
Dehogy is sejtettem még akkor, hogy minden másképpen fordul s évtizedeken át úgy sóvároghatunk csak majd a Tátra után, mint a száműzött. Dehogy gondoltam arra, hogy egy év múlva összeül néhány kegyetlen ember Trianonban, össze-visszahúzgálják vérszínű ceruzájukkal a boldogtalan Magyarország térképét s kitiltanak engem meg a többi Tátra-rajongót Gyémántországból is.
Mert a mi nemzedünkre az a sor várt, hogy végigvándoroljuk a poklok minden mélységét.
hanem akkor még kisütött a nap is a Bialka kedves völgyére. …”

Vitéz Somogyvári Gyula: Ne sárgulj, fűzfa! – Részlet az 1. kötet X. fejezetéből.
Fotó: www.vivo.sk
Hirdetés
Hirdetés