Tragikus zuhanás a Kanalastorma-völgyecskében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/23
Hirdetés
Március 22-án a délutáni órákban szemtanúk értesítették a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletét, hogy látták, amint egy hegymászó lezuhan a Nagy-Tarpataki-völgyben lévő Kanalastorma-völgyecskében (Dolinka nad Vareškovým plesom). A szemtanúk a Hosszú-tavi menedékházhoz vezető turistaúton tartózkodtak, ezért nem tudtak közelebbi információval szolgálni a lezuhant hegymászó egészségi állapotáról. A hegyimentők a bejelentés után azonnal kérték a mentéshez a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) segítségét. A helikopteren tartózkodó mentőorvos és a szemtanúk közötti újabb telefonbeszélgetés során a szemtanúk, akik időközben odasiettek az áldozathoz, arról tájékoztatták az orvost, hogy a hegymászó nem élte túl a mintegy 100 méteres zuhanást. A bejelentés után azonnal négy hivatásos és két önkéntes hegyimentőből álló mentőcsoport indult a helyszínre.

A hegymászótúra során három cseh hegymászó a Puskás-úton (Puškášová cesta) biztosítás nélkül indult a Nagy-Kanalastorma-őrtorony (Veľká Varešková strážnica, a mellékelt fotón a 3-as számú útvonal) megmászására. A mászás során egyelőre nem tisztázott okokból az egyik hegymászó lezuhant, és a komplikált terepen történő zuhanás során olyan, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, melyekbe azonnal belehalt. Egyik társa biztosítás nélkül visszamászott a völgybe, a harmadik hegymászó viszont biztosítás hiányában nem merte megkezdeni a leereszkedést. A hegyimentők ezért a helikopter segítségét kérték, amely csörlővel próbálta meg lehozni a csúcson rekedt hegymászót. A viharos időben azonban a helikopter nem tudta megközelíteni a hegymászót, így aztán az időközben a helyszínre megérkező hegyimentők kötéltechnika segítségével hozták le biztonságos terepre a bajba került harmadik hegymászót.
A balesetben elhunyt hegymászó holttestét a hegyimentők Ótátrafüredre szállították, ahol késő este átadták a temetkezési vállalkozó munkatársainak.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk; tatry.nfo.sk
Hirdetés
Hirdetés