Pusztulnak Tátralomnic egykori büszkeségei Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/28
Hirdetés
Tátralomnic a Magas-Tátra egyik legismertebb turisztikai központja. Korábban néhány gyönyörű épületéről volt híres, melyek helyreállítására jelenleg nem nagyon van remény. Ezek a romok egykor a Tátra büszkeségei voltak, a rendszerváltás után azonban gazdát cseréltek, és a pompás épületek kezdtek pusztulni. Úgy tűnik, számukra közel a vég.
Tátralomnicon, amelyet napjainkban a világ minden tájáról érkező turisták látogatnak, két egykor pompás épület romjait is megcsodálhatjuk. A település központjában 15 éve kísértetházként álló Lomnic szálló (Hotel Lomnica) épülete hosszú éveken át a Tátra leglátványosabb épületei közé tartozott. Az épületet a neves építész, Majunke Gedeon tervezte, aki számos jelentős épületet tervezett a Tátrában.

Az építmény jelenleg romos állapotban látható a település főutcáján, a közeljövőben történő felújítására nem sok remény van. Az épület lassan, de biztosan omladozik. „A város kidolgozott egy tervet a rekonstrukció megkezdésére. Amikor a tervekbe belépett az új tulajdonos (UniPharma Prievidza), 12 alternatívát ajánlottunk a rekonstrukcióra, melyből végül is az egyik mellett döntöttünk. Az egészet megbeszéltük a Kulturális Minisztériummal, akik helyszíni ellenőrzést is tartottak. Kíváncsiak voltunk, az épület mely része műemlék, és melyik nem” – magyarázza Tátraváros polgármestere, Ján Mokoš. Az épület érvényes építési engedéllyel rendelkezik, jelenleg keresik a megfelelő befektetőket. „Arról van szó, hogy a tulajdonos úgy döntött, hogy máshol – azt mondják Bajmóc (Bojnice) környékén – fekteti be a pénzét. Információink szerint Horvátországban és Dóvalon (Donovaly) fektetnek ingatlanokba” – mondta a polgármester.
A privigyei (Prievidza) tulajdonostól azt az információt kaptuk, hogy a Lomnic szálló épülete eladó. Tátraváros azonban további intézkedéseket kíván tenni az épület megmentése érdekében. „Találtunk egy befektetőt, de nem sikerült megegyezni a vételárban. Úgy tudjuk, az UniPharma is tárgyalt egy érdeklődővel, melynek Svájc fővárosában van a székhelye. Reméljük, sikeresen záródnak a tárgyalások” – mondja bizakodva a polgármester. A tulajdonos azonban kurtán válaszolt az újságíróknak a rekonstrukciós munkák megkezdésére, vagy az új befektetőnek történő eladásról feltett kérdésére. „Sajnos erről nem adhatok további információt. Csak azt tudom megismételni, hogy a Lomnic szálló épülete eladó” – mondta a tulajdonos titkárságának illetékese.

Az egykor gyógyfürdőként üzemelő tátralomnici fürdőház szintén Majunke Gedeon tervei alapján, és az ő irányításával épült, gyönyörű mór elemekkel tarkított eklektikus stílusban. Több mint 20 éve omladozik, annak ellenére, hogy nemzeti műemlék. Néhány évvel ezelőtt elterjedt a fürdőház felújításának híre. Először 2009 áprilisában kellett volna megkezdődni a rekonstrukciónak, majd ezt követően 2011 elejére várták az építkezés megkezdését. A tervek szerint a látogatók 2011 végén vehették volna igénybe a fürdőház szolgáltatásait, majd ezt egy évvel későbbre halasztották. Azonban minden terv kútba esett, és az épület állaga tovább romlik. „A fürdőház jó úton járt a megmentéséhez, ma azonban már mások a körülmények. A tulajdonos az Alacsony-Tátrában fektetett be, és nem itt. Az állagmegóvási munkákat elvégezték, az építkezés lassan a végéhez közeledik. Ahogy én tudom, a tulajdonos szándékosan tolja egyre távolabb a befejezés idejét, illetve egy előnyös ajánlat esetén új tulajdonos kezébe adná az épületet” – mondta a polgármester.
Mindkét épület műemlék, ami a tulajdonjogi viszonyokhoz hasonlóan szintén késlelteti a folyamatokat. Az épületek felújítása során fontos szempont a működéshez szükséges háttérlétesítmények, valamint nem utolsósorban parkolóhelyek kialakítása. Az épületekkel kapcsolatban ezek megoldásra váró problémák. Az épületeket határoló földterületek városi és állami tulajdonban vannak, ez is késlelteti azok eladását. Az eljárás a polgármester szerint bonyolult és nehéz, de a műemléki jelleget lehetetlen megkerülni.

A Kő-pataki-tóhoz és a Lomnici-csúcsra közlekedő felvonót 1936-ban kezdték építeni. A felvonó egykor világritkaságnak számító alsó állomása a két előbb említett épülethez hasonlóan szebb jövőt érdemelne. „Az egykori felvonó alsó állomásépülete a sípályákat üzemeltető Tatry Mountain Resort (TMR) tulajdona. Reméljük, hogy a társaság tartja a szavát, és az épületet az egyik gondolával együtt felújítják, és múzeumként megnyitják, mint történelmi emléket. A jövőben ez egy érdekesség lehetne az ide látogatóknak. Az egész épületet helyreállítják, de az eredeti jellegét fenn kell tartani” – mondta el Ján Mokoš. A TMR szóvivője elmondta, egyelőre még semmi konkrét terv nem került elfogadásra. „Több lehetőség is szóba került. A múzeum mellé egy egyszerű kávézó, vagy pedig egy stílusos étterem terve is szóba került” – mondta Zuzana Fabianová. A felújításra azonban véleménye szerint a Grand Hoteltől a Startig közlekedő új felvonó megépítése előtt nem kerülhet sor korábban. Ennek időpontja az optimista becslések szerint 2015-ben várható.
 
Csorbatón viszont egy egykor romos épület megszűnt kísérteni. Újcsorbató alapítója, dr. Móry János az akkor még létező Móry szálló közelében emelkedő dombon az 1930-as években egy szecessziós stílusú kilátótornyot épített, amelyben kávézót is kialakítottak. Ezt a kilátótornyot később Móry kilátónak nevezték el. Az épület jelenlegi tulajdonosa a közelmúltban még újjáépítést és kávézót ígért, szép kilátással a Tátrára. Ezt azonban nem sikerült kivárni, az egykori kilátó egyre romosabbá vált, a közelmúltban pedig lebontották.

Hirdetés
Hirdetés