A téli zárlat nem jelenti a túraszezon végét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/08
Hirdetés
A Magas-, a Liptói- és a Bélai-Tátrában november 1-én életbe lépett a téli zárlat. „Emiatt azonban nem kell elhalasztani a tátrai kirándulást, hiszen a zárlat nem érinti az egész hegységet. A zárlat különösen a magasabban fekvő turistautakra, a magashegyi hágókra és csúcsokra vonatkozik” – mondta el Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal körzeti szervezetének igazgatója. A turisták például a téli hónapokban is meglátogathatják az összes magashegyi menedékházat, a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével. Maťašovská szerint a természeti környezet az, amiért a legtöbben felkeresik a Magas-Tátrát. Ezért az idegenforgalmi szervezet arra kéri a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a Tátrai Nemzeti Park Látogatási rendjében foglaltakat, hiszen a szezonális zárlat alá eső területeken kívül is számos lehetőség nyílik a túrázásra a hegységben.

„A legnépszerűbb túracélok ebben az időszakban a Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékház, vagy a Zamkovszky- és a Téry-menedékház. Szintén járható a Felső turistaút (Magistrála) néhány szakasza, például a Tarajkáról a Kő-pataki-tóig, esetleg a Sziléziai-házig” – mondta az idegenforgalmi szakember. A kevésbé felkészült turistáknak ebben az időszakban a Tar-pataki-vízesések környéke jelenthet megfelelőcélpontot, de amíg nem borítja hó, a Nagyszalóki-csúcsra is fel lehet menni. Ebben az időszakban a gyakran változó időjárás, később a hótakaró miatt a tátrai túrákhoz elengedhetetlen a jó minőségű, megbízható, tökéletesen vízhatlan lábbeli és meleg ruházat. A túrák tervezése során azt sem szabad elfelejteni, hogy a hegyi üdülőhelyeken ebben az időszakban végzik a felvonók rendszeres őszi karbantartását.
November közepén helyreállítási munkákat végeznek a piros jelzésű Felső turistaútnak a Tarajka és a Rainer-kunyhó közötti szakaszán. A munkák miatt nem zárják le ezt az útvonalat, de a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (TANAP) azt javasolja a turistáknak, hogy kerüljék el ezt a részt. Alternatív útvonalként a Bilík-menedékház mellett vezető zöld jelzésű turistautat ajánlják, amelyen a turisták biztonságban elkerülhetik a javítás alatt álló útszakaszt, ezáltal elkerülhetik az esetleges sérüléseket. Az elterelést jelzőtáblákkal jelzik az érintett területen. „Arra kérjük a turistákat, hogy saját biztonságuk érdekében használják a kijelölt terelőutat” – mondta el Lenka Burdová, a TANAP szóvivője.
A piros jelzésű Felső turistaút érintett szakasza még az augusztusi viharos esőzések idején súlyosan károsodott. A turistaút több szakaszon annyira megrongálódott, hogy nehéz feladat volt utat találni, bár a legszükségesebb tennivalókat már a felhőszakadás után elvégezték. Ezekben a napokban kezdik meg az erdészek a turistaút a teljes rekonstrukcióját, amely a mozgáskorlátozottak számára is megnyitott akadálymentes útvonal. Ennek az útvonalaknak a használata jelenleg nem ajánlott, a kerekesszékkel közlekedőknek alternatív útvonalakat ajánlanak a szakemberek, pl. a Jávor-völgyben, a Poduplaszki-völgyben, a Csendes-völgyben, vagy a Bobróci-völgyben a Liptói-Tátrában.

Ahogy már fent is olvasható volt, tátrai túránk során nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a szokásos őszi karbantartás miatt november 3-án a Tarajkára közlekedő sikló, és a Szoliszkó menedékházhoz közlekedő négyszemélyes ülőszékes felvonó is befejezte működését. Így jelenleg a tátrai települések összes felvonója üzemen kívül van, hiszen a tátralomnici felvonók már október 21-től nem közlekednek, hiszen ebben a síközpontban folynak jelenleg a legnagyobb beruházások a Magas-Tátra területén. Mint arról már korábban is beszámoltam, 18 évi munka után a négyszemélyes felvonó Start – Kő-pataki-tó között szakasza végleg befejezte működését, helyét egy teljesen új, 15 személyes kabinokkal ellátott felvonó veszi át. Az új felvonó drótköteleinek helyszíni szerelése november közepén kezdődik, a tesztüzemek november 25-én kezdődnek.
A 2013/14-es síszezon a Magas-Tátrában a tervek szerint november 29-én, pénteken kezdődik, akkor várható a felvonók őszi karbantartás utáni ismételt közlekedésének kezdete. A síszezon kezdetén Csorbatón lehet majd síelni, majd a hóviszonyok függvényében fokozatosan nyitják meg a tátralomnici pályákat is.

Forrás: http://www.24hod.sk, http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés