Grósz Alfréd emlék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/06
Hirdetés
Az 1973. március 1-én Késmárkon elhunyt Grósz Alfréd – akiről halála után azt mondták, „…elment az utolsó cipszer…” – utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait az általa oly nagyon szeretett Magas-Tátra számára legkedvesebb helyén, az Elülső-Rézaknák közelében lévő Weidau rétjén szórják szét. Ezt a kívánságát természetesen tiszteletben tartották, és halála után hamvainak egy kis részét szüleinek a késmárki temetőben lévő sírjában helyezték el, a nagyobbik részt pedig június 24-én, egy ködös nyári napon, itt-ott csepergő esőben legközelebbi barátai felvitték az Elülső-Rézaknák völgyében található, számára oly kedves Nagymező (Weidau) rétjére, és ott szétszórták.

Ebből az alkalomból a résztvevő hét személy részére egyszerű gyolcsból készült, két végén kis rojttal végződő szalagot készítettek, melyre egy havasi gyopárt hímeztek. A szalagon csak ez volt olvasható: „Weidau, 24. Juni. 1973”. A Weidau rétjén egy, a Weber-csúcs felé néző gránittömbre rávéstek egy keresztet és az „A. G.” monogramot.
A Nagy-Fehér-tóhoz vezető kék jelzésű turistaút mellet, a Nagy-Fehér-tó közelében található gránittömbre a későbbiekben egy máig meglévő márványtábla került, melynek felirata az alábbi:
Profesor
Alfred Grosz
1885 – 1973
Posledne miesto odpočinku
Letzte Ruhestatte

Forrás: Magyar Hegyisport és Turista Enciklopédia, 2005., http://www.fsz.bme.hu
Hirdetés
Hirdetés