140 éves a hegyivezetés a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/01
Hirdetés
Augusztus első hétvégéjén rendezik meg a hagyományos „Hegyivezetők ünnepe” elnevezésű rendezvénysorozatot a Magas-Tátrában. A Hegyivezetők Egyesülete ezzel a kétnapos eseménnyel ünnepli azt, hogy a hegyi vezetés a Magas-Tátrában immáron 140 éves múltra tekinthet vissza. A „Hegyivezetők ünnepe” ezúttal szervesen kapcsolódik a Magyarországi Kárpátegyesület megalakulásának 140 évfordulóját ünneplő megemlékezés sorozathoz, hiszen annak idején a hegyivezetők is a Kárpátegyesület égisze alatt kezdtek szervezetten tevékenykedni. „Az ünnepségsorozat augusztus 2-án, pénteken kezdődik, a 140 éves Magyarországi Kárpátegyesületre emlékező kiállítás megnyitójával” – tájékoztatott Michal Gerčák, a rendezvénysorozat egyik szervezője.

A Kő-pataki-tó mellett található Encián Galéria termeiben megtekinthető kiállítást Jan Gašpar, a kassai Állami Tudományos Könyvtár munkatársa állította össze. A pénteki program az újtátrafüredi temetőben folytatódik, majd Ótátrafüreden Pavol Barabáš „A tátrai csúcsok története” című filmjének vetítésével, illetve a mai hegyivezetőkkel történő kötetlen beszélgetéssel zárul.
A rendezvénysorozat fő eseményeire augusztus 3-án, szombaton kerül sor. Délelőtt a szervezők és a hegyivezetők a Barlangliget melletti kőbányába várják a sziklamászás iránt érdeklődőket. Délután kerül sor a program csúcspontjának számító eseményekre Ótátrafüreden. Kísérő eseményként bemutatják a hegyivezetők borát, ez nem más, mint egy 2011-es évjáratú Szürkebarát (Pinot Gris). A szervezők úgy gondolják, ez a minőségi bor ízleni fog a hegyek szerelmeseinek és a hegyivezetők barátainak is.
A kulturális program keretében az ótátrafüredi Villa Alice (a Hegyivezetők Egyesületének székhelye) mellett komikusok, góral zene, könnyűzenét és rockzenét játszó zenekarok várják az érdeklődőket, majd este ismét egy Pavol Barabáš film vetítése zárja a programot. A nap folyamán az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni az Ótátrafüreden felállított mesterséges mászófalat, a gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon fejleszthetik kézügyességüket. A „Hegyivezetők ünnepének” szervezői a Hegyivezetők Egyesülete, a Hegyivezetők Országos Szövetségével, a Tátrai Szépítő Egylettel és Tátraváros Önkormányzatával együttműködve.

Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: facebook.com
Hirdetés
Hirdetés