Viharok és villámlás a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/29
Hirdetés
A nyári és a kora őszi napok a legmegfelelőbbek a hegyekben történő kirándulásra. Amikor azonban egy forró délutánon viharfelhők jelennek meg az égen, az nagyon veszélyes lehet a turistákra. A hegyekben nagyon nehéz megfelelő menedéket találni a vihar elől, így aztán viszonylag gyakori a villámcsapás okozta sérülés. Július közepén tragikus véget ért egy 29 éves túrócszentmártoni fiatalember túrája, amikor hirtelen elromlott az időjárás, és vihar keletkezett. A férfi próbált menekülni a vihar elől, de nem talált menedéket, villámcsapás érte és meghalt. Az időjárás a hegyekben nagyon gyorsan változik, ezért könnyen veszélyes helyzetben találhatjuk magunkat. És ez sajnos gyakran előfordul.
Az idei nyári turistaszezon első hétvégéjén villám csapott két turistába a Lengyel-Tátrában, a Gąsienica-völgyben, melynek eredményeként a 30 év körüli páros férfi tagját szívmegállás miatt újra kellett éleszteni, a villámcsapás következményeként a vele együtt túrázó nő sokkot kapott. A mentőakció során mindkettőjüket a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikopterével kellett kórházba szállítani, közben mindkettőjüknél mesterségesen tartották fenn a légzést és a keringést.

Tavaly júliusban szintén a hegyimentők szállították a zakopanei kórházba azt a házaspárt, akit a Vörös-hegyekhez tartozó Sötét-hegy közelében ért villámcsapás. A házaspár férfi tagja a villámcsapás következtében egy nappal később életét vesztette.
2011 augusztusában két turistát ért villámcsapás a Lengyel-Tátrában, a Konrád-völgy lejtőin. A villámcsapás következtében mindketten sokkos állapotba kerültek, kettőjük közül a férfi került súlyosabb állapotba, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett. A páros hölgytagjának nagyobb szerencséje volt, ő kisebb sérüléssel megúszta a villámcsapást. Az esetről arra járó turisták értesítették a hegyimentőket.
Egy mentőakció során három embert kellett kórházba szállítani a Zamarla-toronyról, akiket mászás közben villámcsapás ért. Az akció során a hegyimentőknek összesen hét embert kellett ellátni, pl. könnyebben hozzáférhető területre leereszteni. A villámcsapás egyik sérültje a villámcsapást követő esés következtében súlyos sérüléseket szenvedett. A hegyimentők szerint a vihar villámgyorsan keletkezett, de lehetőségét már három órával korábban jelezték. Úgy látszik, az előrejelzés nem jutott el a sziklafalban mászó csoporthoz, vagy pedig nem vették azt komolyan.
Szerencsésnek mondhatja magát az a három turista, akit 2011 júliusában a Giewont csúcsán ért villámcsapás. Egyiküket helikopterrel kellett kórházba szállítani, két társa viszont saját lábán jött le a hegyről. Az esetről a csúcs közelében túrázó turista értesítette a hegyimentőket, aki meghallotta a villámcsapást szenvedett turisták segélykiáltását, ő maga viszont gyerekeivel együtt lement a hegyről, mert félt a villámoktól. A hegyimentők helikopterrel érkeztek a helyszínre, de a köd és az alacsony felhőzet miatt a csúcskupolától távolabb tudtak leszállni, majd gyalog közelítették meg a helyszínt.
Vihar szempontjából a Giewont az egyik legveszélyesebb hely a Tátrában, ahol szinte minden évben vannak villámcsapás okozta balesetek. A csúcson álló vaskereszt, valamint a turistaúton beépített láncok vonzzák a villámokat. Megtapasztalhatta ezt az a turista is, aki 2010 augusztusában annak ellenére, hogy az időjárás hirtelen rosszabbra fordult, megerősödött a szél, jégesővel kísért vihar keletkezett, úgy döntött, mégis felmegy a csúcsra. A villámcsapás következtében tudatánál lévő férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba.
Egy évvel korábban, szintén a Giewonton egy turista kevésbé volt szerencsés. A férfit a csúcsra vezető láncos szakasz alsó részén villámcsapás érte. Az esetről egy közelben járó turista értesítette a hegyimentőket, aki a vihar miatt nem ment fel a láncos szakasz kezdetéig. A hegyimentők helikoptere mentőorvossal érkezett a helyszínre, ám a hosszan tartó újraélesztési kísérletek nem hoztak eredményt, a férfi egy órával a villámcsapás után életét vesztette.
Hogyan maradjunk biztonságban a Tátra turistaútjain?
Minél melegebb a nap, annál nagyobb az esélye viharok kialakulásának, amelyek leggyakrabban 14 óra körül keletkeznek. A közelgő veszélyre leginkább a felhők aljából a föld felszínére lehúzódó sávok jelzik. Ne feledjük, hogy ha a felhő akár 10 km-re is van tőlünk, a vihar villámai akkor is elérhetnek minket. A sötét felhők azt kell, hogy jelentsék számunkra, hogy veszélyes helyzetben vagyunk.
Legveszélyesebb helyek a hegygerincek, főleg az egyenetlen, erősen tagolt gerincszakaszok. A villám gyakran csap le ezeken a területeken, mivel az éles formációk vonzzák a villámokat. Vihar esetén a lehető leghamarabb le kell jutnunk a hegyek alsóbb régióiba. Ha lehetséges, a legjobb megoldás bemenni egy menedékházba. Ha azonban nincs a közelben elérhető épület, a villámcsapás esélyének minimalizálása céljából guggoljunk le, és kezünkkel érintsük meg a földet. Még ha el is ér bennünket a villám, annak hatása kevésbé lesz veszélyes, mivel az elektromos áram a testünkön keresztül gyorsan behatol a földbe, és ott megszűnik.
Forrás: http://wiadomosci.wp.pl; Fotó: beskidy24.pl
Hirdetés
Hirdetés