245 éve született Genersich Sámuel Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/16
Hirdetés

245 évvel ezelőtt, 1768. február 15-én született Késmárkon Genersich Sámuel (1768-1844) orvos, botanikus, akiben a Szepesség és a Tátra első növénykutatóját tisztelhetjük. Genersich bécsi egyetemi évei után hat éven keresztül Késmárkon praktizált, aztán Lőcsére költözött, ahol élete végéig a városi fizikus (orvos) posztját töltötte be. Fiatal éveitől kezdve érdekelte a botanika, botanikai célú kirándulásokra járt a Szepességben és a Tátrában, nagy növénygyűjteménnyel rendelkezett.

Fő műve „Florae Scepusiensis Elenchus, seu Enumeratio plantarum in Comitatu Hungariae Scepusiensi, eumque percurrentibus montibus Carpathicis sponte crescentium” címmel 1798-ban Lőcsén jelent meg. Ebben 950 növényt sorolt fel, köztük a Tátrában fellelhetőket is. A növények felsorolásából nyilvánvaló, hogy kirándulásai a Szepesi-Magurán kívül elvezették a Magas-Tátrába is, többek között a Tarpataki-, Késmárki-, Vörös-tó-, Jávor- és Karó-tavi-völgybe, a Kopa-hágóra, a Bélai-Tátrába a Fekete-víz-völgybe.
E munkáját később a „Catalogus plantarum rariorum Scepusii, anno 1801 in autumno, in usum amicorum suorum conscriptus” című, 1801-ben ugyancsak Lőcsén kiadott művel egészítette ki, melyben 588 növényt írt le. Goran Wahlenberg, a neves svéd botanikus a Tátra növényvilágáról írott könyvében gyakran hivatkozik Genersich Sámuelre, akit meg is látogatott Lőcsén és megnézte a növénygyűjteményét.
Genersich Sámuel sírját évekig tartó keresés után a leszármazottai találták meg a lőcsei temetőben, az 1871-ben homokkőből készült sírkövet az utolsó pillanatban vették ki a földből 2010 tavaszán. A sírkövön egy budapesti restaurátorműhelyben állagmegőrzést végeztek, majd a lőcsei evangélikus templomba került. A sírkő helyére ugyancsak 2010-ben az eredeti sírkőnek a fotón látható, gránitból készült másolata került. A sírkő megtalálásáról tudósító rövid Duna TV híradórészlet itt tekinthető meg.
Forrás: http://www.fsz.bme.hu; Forrás és fotó: http://www.dunatv.hu
Hirdetés
Hirdetés