PIEPS Check Point a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/20
Hirdetés

Az eddigiek során még egyetlen, a Lengyel-Tátrában lavinabalesetet szenvedett turistánál vagy síelőnél sem volt lavinadetektor (népszerű nevén PIEPS), ami segíthetett volna gyorsan megtalálni az eltemetett személyt. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ezen szeretne változtatni. A TOPR statisztikája szomorú tényeket mutat: a hegyekben bekövetkezett balesetek 15 %-át lavinák okozzák.

„Ha valakit betemet a lavina, kevés esélye van a túlélésre. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy növeljük ezt az esélyt. Mindenki, aki télen mozog a hegyekben, fel kell hogy legyen szerelve lavinadetektorral, amely rádiójeleket bocsát ki hó alatt, és ezzel lehetővé teszi, hogy gyorsan megtalálják a betemetettet. Ugyanez a detektor átkapcsolás után vevőként is használható, tehát ha egy csoportban valakit elsodor a lavina, a társai saját detektorukat vétel helyzetbe állítva azonnal hozzáláthatnak a kimentéséhez. És ezekben a helyzetekben minden másodperc számít” – magyarázza Jan Krzysztof, a TOPR vezetője. „Még soha nem történt olyan, hogy egy lavina által eltemetett, a hegyimentők által később megtalált személynél lett volna lavinadetektor. Néhány turista rendelkezett ilyennel, de vagy a kocsiban, vagy a szálláshelyen hagyta azt. A TOPR minden tagja rendelkezik ilyen készülékkel, ami már sokszor megmentette az életüket.
„Egyfajta divatot szeretnénk teremteni a téli turisták körében a detektorokkal, így biztosítva biztonságukat, annak érdekében, hogy ne hagyják magukat veszélybe sodorni” – mondta Paweł Skawiński, a TPN igazgatója. Ennek érdekében hétfőn, december 17-én átadták a Lengyel-Tátrában az első lavinadetektor ellenőrző pontot (PIEPS Check Point). Ez Kuźnicéban található, több fontos (pl. a Giewontra, a Gáspár-csúcsra és a Vörös-hegyekre vezető) turistaút kiindulópontjánál. Ez nem más, mint egy kis méretű elektromos szekrényke. „Miután fél méternél közelebb megyünk ehhez a készülékhez a saját lavinadetektorunkkal, az ellenőrző pont megmutatja, hogy készülékünk működik-e” – mondta el a TOPR egyik szakembere, egyben a PIEPS helyi képviselője. Ha az érzékelő zöldre vált, az azt jelenti, hogy a jeladó működik, az akkumulátorok fel vannak töltve. Ha narancssárgára, akkor megtudhatjuk, hogy bár küld jelt az érzékelő, de az nem megfelelő, ezért mentés közben nem biztos, hogy érzékelni fogják azt. A piros fény azt jelzi, hogy a jeladó egyáltalán nem küld jelet.
Ezek az ellenőrzőpontok nagyon népszerűek az Alpokban, a Lengyel-Tátrában azonban ez még csak a kezdet, hamarosan üzembe helyezik a következő ilyen ellenőrző pontot a Lengyel-Öt-tó völgyében.
Januárban a Kalata-réten létrehoznak egy lavinacentrumot, ahol a hegyekben történő helyes viselkedésre fogják oktatni a jelentkezőket. Ilyen központ már működik a Lengyel-Öt-tó völgyében, a Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékházánál. „A Kalata-réten, a Tátra alsó részén létrehozandó lavinacentrumot még a laikusok és meg fogják találni. Azt szeretnénk, hogy a lavianprevenciós képzés mindenki számára hozzáférhetővé és népszerűvé váljon” – egészítette ki a TPN egyik illetékese. Mindezek az erőfeszítések az elmúlt télen elindított, országos figyelemfelkeltő kampány, az ún. „Lawinowe ABC” részei, amellyel szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy mennyire veszélyes lehet a hó a hegyekben.
Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés