Kőlavina a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/01
Hirdetés

Szeptember 25-én, kedden a kora reggeli órákban hatalmas kőlavina zúdult le a Halastó közelében, a Lengyel-Tátrában. A Halastavi menedékház dolgozói elmondták, hogy a sziklaomlásnak olyan hangja volt, mintha egy repülőgép csapódott volna a hegynek, hangját még a Hajfű-tisztáson is hallani lehetett. Nem sokkal a jelenség után egy másik, az előzőnél kisebb kőlavina hangját is hallani lehetett.

Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója elmondta, hogy ebben a természeti jelenségben nincs semmi rendkívüli. „Gyakran előfordul, hogy a nagy esőzéseket követő erős szél sziklamozgásokat indít el. A száraz és meleg nyáron a talaj is kiszárad, az utóbbi napokban pedig havazott és esett is, amitől átázott a talaj. A víz bejut a sziklák közé, az erős szél megmozdítja a sziklákat, ennek köszönhetően alakul ki a sziklaomlás. Ez természetes jelenség” – magyarázza az igazgató.
Ezzel egyidejűleg az igazgató felhívja a figyelmet, ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyorsan változó időjárás, erős havazást követő gyors olvadás után jobb, ha csak alulról csodáljuk a hegyeket, mintha a sziklák között vándorolnánk, amelyek bármikor a fejünkre eshetnek. Olyan helyzetekben, amikor gyorsan változnak az időjárási körülmények – amikor néhány napon belül nyári és téli időjárás követi egymást –, nagyon óvatosnak kell lenni a hegyekben történő túrák során, nehogy sziklaomlás áldozataivá váljunk.

Időközben olyan hírek jönnek a Lengyel-Tátrából, hogy a Tengerszem-csúcsra vezető, a nyár elején megrongált és júliusban ideiglenesen használhatóvá tett turistaút további sorsáról csak jövő tavasszal döntenek véglegesen. A TPN-nél vizsgálják annak a lehetőségét, nem lenne-e szerencsésebb a turistaút nyomvonalát egy új, védettebb helyre áthelyezni. A nemzeti park illetékesei mérlegelik, hogy a természet védelmét, vagy pedig a turisták érdekeit helyezzék előtérbe. A természetvédők a következő időszakban megfigyelik, mi történik a sziklaomlás során keletkezett törmelékkel. Megvárják, a téli lavinák hogyan változtatják meg a területet, ahol az elsodort út nyomvonala haladt. Rámutatnak ugyanakkor arra is, hogy a Tengerszem-csúcsra vezető útvonal soha nem lesz teljesen biztonságos – a magashegyi terepen a turistáknak mindig számítani kell lehulló sziklákra.
Hirdetés
Hirdetés