Halálos zuhanás a Gránát-falról – Magyar hegymászókat mentettek a Gerlachról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/23
Hirdetés

Sajnos a szép őszi időt ígérő, és az előzetes jóslatokat beváltó hétvége sem múlt el tragikus baleset nélkül a Magas-Tátrában. Még szombaton, október 20-án érkezett egy bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára, amelyben egy, a Gránát-falról (Velická stena) a Felkai-völgy irányába lezuhant, és láthatóan súlyos sérüléseket szenvedett hegymászóhoz riasztották a hegyimentőket. A hegyimentőket szlovák hegymászók riasztották, akik szemtanúi voltak az esetnek.

A tapasztalt hegymászók a Felső-Gránátfali-csorbából (Vyšná granátová štrbina) ereszkedtek a Nagy-Gránátfali-bástya (Opalová stena) felé. Az ereszkedés során a a csoport egyik tagja megcsúszott a laza köveken, amelynek következtében mintegy 70 métert zuhant lefelé. A hegyimentők helikoptere mentőorvossal a fedélzetén repült a helyszínre, ahol azt tapasztalták, hogy a sérült szlovák hegymászónő állapota olyan súlyos, hogy azonnali újjáélesztés szükséges. Sajnos az újjáélesztési kísérletek nem vezettek eredményre, a hegymászó nem élete túl a zuhanást, testét az ótátrafüredi hullaházba szállították.

Szerencsésebbek volt az a négy magyar hegymászó, akik október 22-én, hétfőn, az esti órákban kérték a hegyimentők segítségét. Az információ szerint a hegymászók valahol a Kis-Gerlachfalvi-csúcs (Kotlový štít) délkeleti falán kerültek bajba. Eredeti tervük szerint a Gerlachfalvi-csúcsra szerettek volna feljutni a Lengyel-nyeregből, a Martin úton keresztül, a gerincen azonban eltévedtek, és egyszer csak a Kis-Gerlachfalvi-csúcs délkeleti falán, a Karcsmar-folyosó közelében, mászóterepen találták magukat. Négy hegyimentő indult a mentésükre, akik kötéltechnikával hozták le a bajba jutott hegymászókat a nehéz terepről. Ezt követően Tátraszéplakra szállították őket, ahol az autójukat hagyták. A magyar hegymászók a HZS honlapján olvasható közlemény szerint nem voltak jártasak az ilyen hegyi terepen, és nem rendelkeztek a szükséges felszereléssel sem. Szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a túra komolyabb következmények nélkül ért véget.
Hirdetés
Hirdetés