Rekordok dőltek meg a nyári szezonban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/17
Hirdetés
A tanévkezdést követő napokon, hetekben, szeptemberben és októberben főleg olyan turisták érkeznek a hegyekbe, akik a nyári szezonban tapasztalható tömegeket elkerülve szeretnének túrázni a Tátrában. Ennek köszönhetően ebben az időszakban csendben és a nyugalomban fedezhetjük fel a Tátra legszebb helyeit. A Lengyel-Tátra is sok ilyen szép helyet túraútvonalat kínál, nem csupán a Halastó és a Kościelisko-völgy rejt természeti szépségeket.

Ahogy azt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetése is elismeri, a turisták többsége még mindig a leglátogatottabb turista célpontokra korlátozódik. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója elmondta, hogy sok turista inkább a nagy tömegben történő tolongást választja, ahelyett, hogy megcsodálnák a természet egyéb, kevésbé látogatott látnivalóit.
Sokan a korábbi évekhez hasonlóan csak szeptember első napjaiban érkeznek a Tátrába, arra számítva, hogy a hegyekben ez a legkedvezőbb időszak a túrázásra. A statisztikák azt mutatják, hogy a Tátrát évről-évre egyre több turista keresi fel, főleg a nyári szezonban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a legtöbben idén is a Halastónál fordultak meg, ide a szezon csúcsán naponta nagyjából 10.000 belépőt szoktak eladni. További népszerű célpontnak számít a Kościelisko- és a Chochołowi-völgy, ezekbe a völgyekbe naponta 6-7.000 belépőt adnak el. Az augusztus 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén a TPN adatai szerint több mint 182.000 belépőt adtak el a Lengyel-Tátra turistaútjain, két évvel ezelőtt ez az adat még csak 160.000 személyről szólt. Csak a Halastóhoz vezető turistaúton 45.000 személy váltott belépőt. A Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó a nyári idegenforgalmi szezonban naponta átlagban 2.000 embert szállított fel a népszerű csúcsra. Úgy a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonóra, valamint a Giewont csúcsára szinte minden nap csak hosszú sorban állás után lehetett feljutni.
Júliusban valamivel kevesebb turista járt a hegyekben, mint az elmúlt évben, de az augusztus rekordokat hozott. Az igazgató szerint a legtöbb ember nem akar változtatni bevett szokásain, és a sorban állás elkerülése érdekében sem indul el korán reggel a hegyekbe, illetve nem változtatja meg eredeti úticélját. A Tátra lengyel részére a zsúfoltság jellemző, és ezen nehéz lesz változtatni. A hatóságok önkéntesek segítségével próbálják meg korlátozni a tömegek mozgását, a tervek szerint pl. a Giewonton napsütéses időben nem lehetne fent több 50 személynél.
A nyári szezon csúcsán a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) is megfeszített tempóban dolgozott, hiszen júliusban és augusztusban összesen 160 balesethez kellett kivonulniuk. Jakub Hornowski, a TOPR ügyeletese elmondta, hogy ezek közül 60 minősült komolyabb, esetleg helikopter használatát is szükségessé tevő esetnek, a többi 100 esetben elég volt max. 3 hegyimentőnek a helyszínre küldése. Ebben a két hónapban három haláleset történt a Lengyel-Tátrában, de sajnos júniusban is volt négy haláleset.
A hegyimentők hangsúlyozzák, hogy bár egyre több turista jár a hegyekbe, de öltözetük, lábbelijük, felszerelésük nem mindig alkalmazkodik a körülményekhez, a túra célpontjához és időpontjához. Augusztus közepén pl. a hegyimentők hoztak le egy turistacsoportot a Konrád-púpról, ahol rájuk esteledett, és ők a mobiltelefonjaikkal próbáltak meg világítani.
Hirdetés
Hirdetés